Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
12.04.2022.

Посета начелника ГШ КоВ Италије



Начелник Генералштаба Копнене војске Оружаних снага Италије генерал-потпуковник Пјетро Серино борави у дводневној посети Републици Србији, ради размене искустава и сагледавања могућности за унапређење сарадње копнених војски двеју земаља.

У оквиру посете јединицама Војске Србије, генерал Серино је данас посетио Генералштаб Војске Србије, где је разговарао са начелником Генералштаба генералом Миланом Мојсиловићем.

Током сусрета било је речи о сарадњи војски Србије и Италије, са тежиштем на заједничком учешћу у мировној операцији Уједињених нација у Либану и активностима у области обуке и вежби, као и о актуелној безбедносној ситуацији у региону, са посебним освртом на утицај међународних снага на Косову и Метохији на безбедност Западног Балкана и значај италијанског контингента у саставу Кфора за заштиту српског националног, културно-историјског и верског наслеђа у нашој јужној покрајини. 
У разговору је оцењено да је билатерална војна сарадња интензивна и садржајна и да је карактерише стално квантитативно и квалитативно унапређење. Истакнуто је да  заједничке  активности дају посебан квалитет сарадњи, јер доприносе развоју поверења и унапређењу укупних односа и утичу на подизање нивоа интероперабилности и оперативних способности обеју страна.

Генерал-потпуковник Пјетро Серино борави у Републици Србији на позив команданта Копнене војске генерал-потпуковника Милосава Симовића. Он је јуче посетио Команду Копнене војске у Нишу, где је разговарао са генералом Симовићем, и потом присуствовао приказу способности дела јединица Треће бригаде копнене војске и Мешовите артиљеријске бригаде.