Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
09.04.2022.

Председник Вучић: Наша снага је одвраћајући фактор



Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић рекао је по завршетку вежбе „Ватрени штит 2022” којој су присуствовали потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић, да је поносан на све што се данас могло видети на полигону „Пасуљанске ливаде”. Он је поручио да је Војска Србије данас многоструко снажнија него што је икада била и да је наша снага значајан одвраћајући фактор за све оне који би желели да угрозе безбедност, слободу и мир грађана Србије. Председник Вучић је оценио да наша војска прави кораке највећег напретка у региону Балкана.
- Наши војници су радили цео дан, не само овај део ноћног приказа који сте видели. Наставиће и сутра, ако се не варам, у јутарњим сатима, и сутра и прекосутра. Имаћемо компликована гађања и са удаљености од 35 до 40 километара, наших хаубица НОРА 155 мм и другог нашег оруђа – рекао је председник Вучић.

Он је рекао да је вечерас могло да се види колико је тога промењено.

- Ноћни услови праве разлику између озбиљних војски и оних које су мање озбиљне и мање успешне. И ми ћемо до јуна следеће године за ове наше хеликоптере, којих је данас осам до десет пута више него што смо их јуче имали и којих ће тек бити више, набавити и нове „француске наочаре“, како се то тако каже, за ноћно осматрање, пренос и обраду података, тако да ћемо бити у потпуности оспособљени за ноћну борбу. И ја сам то питао и генерале Жарковића и Симовића, о значају употребе хеликоптера, јер смо то могли да видимо у овом сукобу на истоку Европе, да се они највише користе – рекао је председник.

Према његовим речима наши хеликоптери носе разорне „Атака“ ракете које могу да дејствују на удаљености шест до седам километара и објаснио да смо први пут у ноћним условима, користили „корнете“.

- Мислим да су два од три погодила, један је имао отказ и „маљутке“ сте видели. Све смо приказивали у реалним условима, три од девет да су погодиле свој циљ, али оне су биле више пута дехерметизоване, тамо још од 1991. до 1999, неке уништаване... Данас их имамо много, десетине хиљада и добро је да користимо и да знамо тачно чиме располажемо. Могли сте да видите „гвоздику“ са 122 мм како успешно дејствује по циљевима, о НОРИ не бих ни говорио од 155мм и наравно изванредно дејство наших хеликоптера Ми-35 којима сте могли само да чујете звук...Нико није ни могао да их види без термовизијске опреме и „Пасарси“ су, чини ми се, неподељеном реакцијом и генерала и пуковника, добили најпозитивнију оцену. Само смо део моћи „Панцира“ могли да видимо без употребе ракета за противваздухопловно деловање и то је изгледало импресивно – рекао је Вучић.

Он је указао на разлику између обичних и камуфлажних униформи.

- Могли сте да уђете у детаље да видите разлику између камуфлажних униформи наших два пара снајпериста, дакле једни су имали класичну „џили“ опрему произведену у Јумку, а други су имали ову нову. Њу сте приметили да је много теже видети, то је покривка коју не можете да откријете термовизијским камерама лако. Честитам и  нашој војсци и људима у Јумку који су то произвели тако да наши снајперисти могу у ноћним условима да буду посебно сакривени – рекао је председник.
 
Вучић је рекао да је изузетно задовољан дејством „Малог Милоша“.

- Имамо сада већ 30 Милоша које су примили 72. и 63. То је велико појачање, али имамо „Малих Милоша”. Мора Петолетка да настави да их производи. И гађање РПГ-овима, дакле то су ствари које су нам потребне у будућности. И ако смем у две речи да анализирам, мораћемо и даље да снажимо наше хеликоптерске јединице, мораћемо даље да снажимо, пре свега, употребу беспилотних летелица, дронова. Ми имамо Врабац за осматрање, имамо ЦХ 92 мале разорне моћи, набављаћемо ЦХ 95 веће разорне моћи, али сам тражио у разговору од пре два дана од председника Ердогана  Барјактаре и добио сам обећање да ћемо преко реда стићи односно добити могућност да купимо “Барјактаре” турске и да их уврстимо у оружје и опрему Војске Србије – рекао је председник Републике.

Према његовим речима, због временских услова вежба је била високо ризична.

- Ја сам  све време само чекао крај, да будем искрен, да нико не буде повређен, али честитам свима. Видели сте да и “град” и „маљутке“, пуцали су преко наших војника. Дакле, ово је све бојева муниција. И тенкови наши који су изванредни били, гађали су без грешке - рекао је председник Вучић.

Он је рекао да се челни људи Војске радују набавци „барјактара“, али да је отворено питање када они моги бити купљени и добијени.

- Али ћемо ми морати много да улажемо у развој дронова, у роботику. Сада је оружје толико софистицирано да са лакоћом разара и уништава живу силу и видели сте како ми то данас радимо и са колико више снаге, са колико више моћи. И ми ћемо наредних дана показати нови понос Војске Србије, нешто што драматично појачава наше борбене способности, али то ће бити уторак или среда. Војска Србије је данас многоструко снажнија него што је икада била и верујемо да наша снага је значајан одвраћајући фактор за све оне који би желели да угрозе безбедност, који би покушали да угрозе слободу и мир грађанима Србије и наравно стабилност – рекао је председник.

Према његовим речима вечерас су приказани и МРАП-ови који се производе у Крагујевцу, који су значајно појачање за Војску, али да су капациети за даљу производњу слаби.

Одговарајући на новинарска питања, председник Вучић је истакао да је за нас веома важно да снажимо своју земљу економски, да чувамо стабилност и да чувамо мир, али и да снажимо нашу војску.
 
- Мислим да сте и вечерас могли да видите да мало ко би волео да се нашао на страни наших непријатеља. Наравно, другачије је када имате отпор, а другачије је када сте сами, потпуно другачије, али та врста ватрене моћи коју смо ми вечерас показали, а нисмо ни близу тога да смо све показали. Хиљаду војника је учествовало у свему, а може и много више. Никоме не би било једноставно да се таквој ватреној снази и моћи супротстави. Ми ћемо наставити са нашим опремањем – рекао је председник Вучић.                   

Према његовим речима, гледамо да на модеран начин увек будемо у стању да одвратимо свакога, јер немамо за циљ да било коме претимо.         

- Мислим да Војска Србије прави кораке највећег напретка у региону читавог Балкана - рекао је председник Вучић.

Више од 1000 војника Копнене војске, РВ и ПВО и специјалних јединица вечерас је извело вежбу ојачане тактичке групе у извођењу одбрамбене операције у ноћним условима „Ватрени штит 2022“ чиме су показали одлучност, увежбаност, ватрене могућности и висок ниво садејства и сарадње у одговору на изазове, ризике и претње по безбедност наше земље.

На вежби је ангажовано више од 100 врста борбене технике од чега је значајан део средстава из домаћег развоја.