Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
05.04.2022.

Отворена изложба „Вожд Карађорђе - отац Србије“ у Бањалуци



Помоћник министра одбране за људске ресурсе Катарина Томашевић и помоћник министра одбране за политику одбране Предраг Бандић присуствовали су данас отварању изложбе „Вожд Карађорђе -  отац Србије“ у Музеју Републике Српске у Бањалуци.

Изложбу је отворио министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач, а реч је о поставци која је приређена у оквиру обележавања 30 година постојања Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Обраћајући се окупљенима, помоћник министра Томашевић изразила је захвалност на прилици да присуствује свечаностима поводом 30 година постојања Министарства унутрашњих послова Републике Српске. Она је рекла да је Србија увек ту да подржи пријатеље и сараднике из Министарства унутрашњих послова Републике Српске и честитала грађанима значајан јубилеј.

Поставка „Вожд Карађорђе – отац Србије“ организована је у сарадњи Министарства одбране Републике Србије и Музеја Града Новог Сада, а посетиоци ове изложбе биће у прилици да виде музејске предмете који до сада нису излагани и први пут су доступни грађанима Републике Српске.

Изложбу „Вожд Карађорђе – отац Србије“ чини више од 70 експоната хладног, ватреног, борбеног и украсног оружја, међу којима су сабље, јатагани и ножеви, пушке, кубуре и пиштољи, системи паљења на кремен, цеви топова, као и оружни прибор.

Изложени експонати су аутентични и управо су они коришћени у Првом српском устанку.

На изложби се могу видети портрети Карађорђа, знаменитих српских војвода тог доба, литографије Анастаса Јовановића, акварели, као и скулптуре.

Изложба ће за посетиоце бити отворена до 14. априла у Музеју Републике Српске у Бањалуци, а потом до почетка маја у Културном центру у Требињу. Поставка ће, затим, бити изложена у Музеју Семберије у Бијељини током прве половине маја.