Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
09.03.2022.

Састанак министра Стефановића са шефом Делегације ЕУ Жиофреом



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић састао се данас са шефом Делегације Европске уније у Републици Србији амбасадором Емануелом Жиофреом.

Министар Стефановић и амбасадор Жиофре разговарали су о питањима из области регионалне безбедности, међународних односа и сарадње у области Заједничке безбедносне и одбрамбене политике ЕУ.

Стефановић је том приликом рекао да је регионална сарадња, као предуслов европских интеграција, један од спољнополитичких приоритета Републике Србије. Он је истакао да је Србија одговоран и кредибилан партнер, који ће у складу са својим јасним политичким опредељењем остати војно неутрална држава, уједно отворена за сарадњу и спремна да изграђује партнерске односе са свим државама и међународним организацијама.

Министарство одбране, рекао је Стефановић, непрестано ради на унапређењу и даљем квалитативном развоју међународних односа у области одбране, у складу са националним интересима и спољнополитичким приоритетима.

Министар је, такође, казао да се допринос Министарства одбране и Војске Србије Заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици ЕУ огледа у учешћу Војске Србије у војним мисијама и операцијама ЕУ за управљање кризама, Концепту борбених група ЕУ, сарадњи са Европском одбрамбеном агенцијом и учешћу у њеним пројектима.

Амбасадор Жиофре истакао је значај стабилности у региону и подршку европским интеграцијама Србије и свих држава Западног Балкана. Он се захвалио Србији на доприносу у мултинационалним операцијама ЕУ, подсећајући да је недавно имао прилику да присуствује испраћају тима Министарства одбране и Војске Србије у мисију EUTM Somalia.

Амбасадор Жиофре је истакао да има простора за даље унапређење сарадње и снажнији развој односа између ЕУ и њених чланица са Србијом. Такође, је нагласио да је ЕУ вољна да ојача сарадњу са Србијом на пољу безбедности и сигурности. Амбасадор Жиофре рекао је да неоправдана и ничим изазвана агресија Русије на Украјину подрива европску и глобалну безбедност и сигурност. Европска унија је дорасла том изазову и рачуна на Србију у одбрани мира и међународног поретка заснованог на правилима.