Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
16.02.2022.

Начелник Војне академије пуковник Благојевић: Војне школе нуде врхунско образовање, сигуран посао и предвидиву каријеру



Начелник Војне академије пуковник ванредни професор др Срђан Благојевић и кадети Наталија Илић и Ђорђе Ђермановић гостујући у Јутарњем програму Радио телевизије Србије позвали су младе да се пријаве на новоотворене Конкурсе за упис у војне школе.

Пуковник др Срђан Благојевић је констатовао да је интересовање младих за војни позив у нашој земљи традиционално велико и истакао да се прошле године на Конкурс за упис у Војну академију пријавило 11 посто више младића и девојака који негују љубав према отаџбини, у односу на претпрошлу годину.
 
Академија нуди седам студијских програма
 
На питање новинара какво је предзнање потребно за Војну академију, имајући у виду да су кадеткиња Илић и кадет Ђермановић завршили Војну гимназију, пуковник је нагласио да свака од војних школа у том смислу има своје захтеве, те да је за упис потребно да се положи тест знања и провера физичких способности јер кандидати, како је подвукао - морају бити психофизички способни за тако важан позив.
 
- Када је реч о Војној академији, ми ове године примамо 100 кадета на седам различитих образовних профила. Ту је студијски програм Копнене војске, студијски програм Војног ваздухопловства као најинспиративнији, затим Економија одбране, а имамо и четири студијска програма који су инжењерског образовног профила – рекао је пуковник Благојевић.
 
Он је потврдио констатацију водитељке да је школовање на свим војним школама бесплатно и додао да, поред тога, ученици и кадети добијају и месечне стипендије.
 
- Међутим, није то суштина војног позива. Суштина је у квалитету образовања, васпитања и врхунском знању које они стичу у војним школама – истакао је начелник Војне академије.
 
Војни позив се живи
 
На питање какав је пут после завршетка школовања, начелник Војне академије рекао је да Министарство одбране и Војска Србије обезбеђују сигуран посао и предвидиву каријеру.
 
- Ту су, наравно, и могућности даљег усавршавања и школовања у оквиру Универзитета одбрана, осталим универзитетима и факултетима у Републици Србији и у иностранству. Такође, ту су и каријерна усавршавања на различитим нивоима где они употпуњују своја знања и вештине – нагласио је Благојевић.
 
Говорећи о суштинским разлозима зашто млади људи треба да упишу војну школу, начелник Војне академије рекао да се војни позив не ради, нити одрађује, него се живи.
 
- То је, пре свега, један частан позив, који обезбеђује младим људима, будућим официрима, лепо и угледно место у друштву – закључио је.


Знања, вештине и пријатељства за читав живот
 
На питање о разлозима и мотивацији за војну школу кадеткиња Наталија Илић је одговорила да је упис у Војну гимназију, будући да је то била тек трећа генерација у коју су, поред дечака, примане и девојчице, њој изгледао као „пут којим не иде свако“.
 
- Нисам се покајала, стекла сам много нових знања, много искуства и незаборавних успомена па упис Војне академије више није представљао питање, већ наставак пута којим сам кренула – рекла је Илић.
 
Кадет Ђорђе Ђермановић сагласио се са речима своје колегинице и додао да је и сам прво уписао Војну гимназију, а затим и Академију која, како је нагласио, после дипломирања нуди усавршавања на свим нивоима студија.
 
Кадети су објаснили да, поред образовних садржаја, Војна академија подстиче развој интересовања и вештина својих кадета и нуди бројне садржаје попут спортског центра и мноштва спортских терена.
 
- Ту су секција беседништва, плесна секција, хорска и музичка секција... Издвојио бих то да су кадети из музичке секције извели концерт на Тргу Републике претходне године. Наравно ту је и велики број спортских секција, како секција борилачких вештина тако и секција колективних спортова – рекао је кадет Ђорђе Ђермановић и додао да кадети наше Војне академије сваке године организују атлетске митинге са колегама из Руске Федерације који се наизменично организују у обе земље.
 
Упитана како су се суочавали са изазовима одвајања од породице, кадеткиња Илић рекла је да ученицима и кадетима то не пада тешко колико то, можда, изгледа са стране.
 
- Трудимо се да заједно нађемо најбољи начин да извршимо све наше обавезе, а да нам то буде и занимљиво – истакла је она.
 
Кадет Ђорђе Ђермановић подсетио је да је Војна академија институција која баштини традицију официрског образовања од 1850. године и да су се у њој школовале највеће српске војсковође, што је, као је оценио, само по себи велика част. Он је упутио позив младима да се пријаве на конкурсе за војне школе које нуде широко образовање и сигуран посао.
 
- Уколико су спремни да прихвате изазов, желе вредно да уче и да раде, треба да упишу Војну академију, јер то је место где се стичу знања, вештине и пријатељства за читав живот – поручио је Ђермановић.
 
Конкурси за упис у Војну академију, Медицински факултет ВМА, Војну гимназију и Средњу стручну војну школу „1.300 каплара“ отворени су јуче, 15. фебруара, а рок за конкурисање је до 31. марта.
 
О условима конкурса и начину уписа, заинтересовани се могу детаљно обавестити на сајту Министарства одбране.
Линк: https://www.mod.gov.rs/cir/konkursi-za-upis-u-vojne-skole