Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
29.12.2021.

Министар Стефановић уручио одликовања припадницима Министарства одбране и Војске Србије



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић уручио је данас одликовања из надлежности председника Републике Србије припадницима Министарства одбране и Војске Србије.

Указима председника Републике, поводом Дана државности – Сретења и Дана Војске Србије, припадници Министарства одбране и Војске Србије одликовани су сребрним медаљама за заслуге и сребрним медаљама за ревносну службу.

- Желим још једном да честитам нашем Дарку, Душанки, Ђорђу, Предрагу, Срђану, Владану, Илији и Јасмини. Они су, рекао бих, заиста права слика нашег система. Ово одликовање завредили су својим људским и професионалним квалитетима, којима представљају пример правог војника, иако наравно међу њима има оних који нису у униформи, доживљавамо их као најбоље војнике Србије, оне људе који су нас на најбољи начин представљали и завредили да председник Александар Вучић додели ова значајна признања – истакао је министар Стефановић.

Он је подсетио да су Дарко Селаковић и Илија Кнежевић прошле године дали све од себе борећи се да очувају здравље нашег народа у војним болницама у Новом Саду и Карабурми и трудили су се да сачувају сваки живот и организују да све функционише беспрекорно.

- Предраг Краљевић и Ђорђе Граовац из Генералштаба и Владан Недељковић из наших оклопних јединица радили су на томе да унапреде функционалне способности и оперативне способности наше војске. Наша драга Душанка учинила је све радећи у Војном музеју да се наша историја не заборави, док је Срђан предано радио на Војној академији са нашом будућношћу, нашим кадетима. Јасмина је била пример колеге за пожелети и то у Сектору за материјалне ресурсе – рекао је министар Стефановић.

Сви они, указао је министар одбране, дали много нашој војсци и нашој Србији кроз свој рад и у годинама за нама.

- Зато им искрено честитам од срца. Такође, желим уз огромно уважавање и пијетет према нашем колеги Љубомиру Гагићу, који је нажалост преминуо после дуге болести, и којем додељујем ово одликовање постхумно, да упутим и речи захвалности његовој породици, супрузи Силвани, која је данас са нама и која је примила ово признање. Иза себе је оставио немерљиви допринос јачању наше Копнене војске и зато смо изузетно поносни, зато што смо га имали у својим редовима – нагласио је министар Стефановић.

Добити одликовање председника Републике, истакао је министар одбране, значајан је тренутак у животу сваког војника, јер је то нешто што остаје у наслеђу, остаје нашој деци, нашим породицама, чува се и тиме се поносе ваша деца и чуваће га и ваши потомци.

- Драге колеге, историја нашег народа је увек била изузетно богата, али испуњена и тешким путевима и са бројним препрекама. Некада су изгледале несавладиве, али смо увек успевали уз огроман рад да то превазиђемо, да остваримо своје циљеве и захваљујући томе, таквој снажној вољи и енергичној борби, да направимо значајан резултат – рекао је министар Стефановић.

Осврнувши се на годину за нама, министар Стефановић је истакао да је она била баш таква, пуна борбе, савлађивања препрека, тешка, али уз постизање многих циљева.

- У њој смо, захваљујући великој подршци председника Вучића, учинили значајни искорак у унапређењу живота и стандарда наших припадника и њихових породица, као и у опремању и модернизацији наше војске. И верујте ми када кажем, а то сте могли да чујете из речи председника у претходним недељама, да је ово тек почетак – поручио је министар Стефановић.

Према његовим речима, нову годину дочекујемо са новим повећањем плата, али и са новим уређајима, новом опремом, новим наоружањем.

- Ако се уздамо у ону, како народ каже, „по јутру се дан познаје“, биће ово једна  и те како добра година. Протекла је била и обележена ковидом-19, некада и пуна рестрикција у нашем свакодневном животу због ове пандемије, али приводећи је крају, желимо да сви они који су одликовани поводом Сретења и Дана Војске, добију своју пригодну свечаност уручења одликовања. Желели смо да и на овај начин покажемо да свако од вас има искрено поштовање наше државе, председника Републике и вашег Министарства, јер сте своје животе посветили отаџбини – рекао је министар Стефановић.

Како је нагласио, добити овако одликовање је велика ствар које доказује посвећеност и колико се воли Србија.

- То је привилегија, признање, али и обавеза за свакога од вас, да наставите да будете узор и колегама у војсци, али и будућим генерацијама војника и свих људи који раде у Министарству одбране и Војсци Србије. Наравно, за вас велики понос, јер сте својим радом и залагањем заслужили овакву врсту признања. Још једном, ја вам честитам. Желим свако добро вама и вашим породицама у предстојећим новогодишњим и божићним празницима и, уз наду да ћемо се сретати са новим признањима и новим победама у које улазимо. Хвала вам још једном – поручио је министар Стефановић.

Сребрну медаљу за заслуге министар Стефановић данас је уручио и потпуковнику др Дарку Селаковићу из Војне болнице Нови Сад.

- Одликовање ми значи много, не само мени већ и мојој породици, као и мојим колегама из Одељења са којима радим, као нешто што је знак доброг пута и доброг рада у смислу решавања здравствених изазова који су се дешавали током пандемије у претходне две године, где смо давали све од себе како би помогли људима – нагласио је потпуковник Селаковић.

Међу награђенима је и потпуковник Срђан Старчевић, наставник на Војној академији Универзитета одбране, одликован сребрном медаљом за ревносну службу.

- Мислим да сваком официру много значи када га одликује његова држава и у том смислу ово одликовање сматрам као велику част. Искористио бих и прилику да захвалим и мојим претпостављенима на Војној академији Универзитета одбране, који су ме за ово признање предложили – истакао је потпуковник Старчевић.

Данашњој свечаности присуствовали су и чланови Колегијума министра одбране и Колегијума начелника Генералштаба.