Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстВидеогалерија
24.08.2021.

Министар Стефановић: Битка на Церу - победа малог народа великог срца



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић поручио је данас поводом годишњице завршетка битке на Церу да је то била прва победа савезника у Првом светском рату и то победа коју је извојевао мали народ великог срца.
 
„На данашњи дан сећамо се давне 1914. године, када је завршена битка на Церу. Тих дана цео свет се дивио храбрости српских јунака и сјајној војној тактици наших великих војсковођа, која се и данас изучава на војним академијама широм света. Била је то прва победа савезника у Првом светском рату, а извојевао је мали народ великог срца“, рекао је министар Стефановић.
 
Како је истакао, српска војска била је храбра, истрајна и одлучна да неће устукнути ни корак пред аустроугарским освајачем, јер је знала да брани своја огњишта и своју отаџбину.
 
„Битка на Церу није била обична битка - војници су иза себе видели своје куће, окућнице и имања. Храбро и часно пошли су у победу. Српски војник понос је и дика сваког српског огњишта. Војничко срце је огромно, неустрашиво срце и оно куца за славу и част отаџбине. Ваша дела су бесмртна. Слава јунацима Цера!“, рекао је Стефановић.