Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
10.06.2021.

Припадници Министарства одбране и Војске Србије учествовали у Спасовданској литији



Кадети Војне академије, припадници Гарде Војске Србије и војни свештеници учествовали су данас у Спасовданској литији, којом је обележена слава Града Београда Вазнесење Господње - Спасовдан.

У литији централним престоничким улицама, за Часним крстом на челу поворке, корачали су кадети Војне академије носећи икону Вазнесења Христовог, а припадници Гарде Војске Србије били су у пратњи патријарха српског господина Порфирија и кивота са моштима. Војни свештеници из Архиепископије београдско-карловачке носили су кивот са моштима Светог деспота Стефана Лазаревића, а кивот са моштима Свете Петке црквено свештенство.
 
Свечана славска литија, коју је предводио патријарх српски господин Порфирије, започела је окупљањем учесника испред Вазнесењске цркве, а настављена улицама Кнеза Милоша и Краља Милана, преко Трга Славија и Булевара Ослобођења до храма Светог Саве на Врачару, где је служен молебан за Београд и његове житеље.

Спасовданска литија окупила је и мнобројне грађане и први пут ове године свечана славска литија кретала се измењеном трасом. Почетак литије означила су и звона са београдских цркава која су се огласила поводом данашњег празника.
 
Домаћин овогодишње славе Града Београда је градоначелник проф. др Зоран Радојичић, а градска слава обележена је и светом архијерејском литургијом у београдској Вазнесењској цркви.