Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
20.05.2021.

Размена искустава о вирусу Ковид-19 између српских и америчких војних лекара



Представници Управе за војно здравство Министарства одбране одржали су данас видео састанак са представницима Националне гарде Охајо Оружаних снага Сједињених Америчких Држава, посвећен размени искустава из области инфективних и тропских болести са акцентом на Ковид-19.

Војни лекари из две земље, током данашње видео конференције истакли су да су током разговора који су обележили претходни период, једном недељно били у прилици да размене искуства у вези са изазовима са којима се у својој бранши сусрећу када је реч о вирусу корона. Стручни тимови лекара, кроз дијалог, сагледавали су сличности и разлике у процедурама и применама протокола у превенцији и спречавању ширења, али и лечења Ковида-19, што је била прилика да заједнички дођу до нових сазнања када је реч о борби са памдемијом. Саговорници су сагласни и у оцени да је важно да су, као стручњаци, показали вољу да поделе искуства у борби против „невидљивог непријатеља".

Начелник Одељења за превенцију и контролу болничких инфекција ВМА епидемиолог проф. др Весна Шуљагић, изразила је задовољство досадашњом сарадњом са колегама из Националне гарде Охаја у домену медицине.

- Овога пута тема наших разговора је био Ковид-19. Почетком прошле године ништа о њему нисмо знали, полако смо развијали процедуре, учили смо, корак по корак упознавали се са вирусом, доживели велики број изазова. Кроз ову сарадњу и дијалог са колегама схватили смо да су и они врло слично размишљали као и ми – нагласила је др Шуљагић.

Сарадња је, како је додала, осмишљена у виду разговора у четири групе – групе за терапију у који су били анестезиолози, пулмолози и инфектолози, групе за дијагностику коју су чинили микробиолози, радиолози и имунолози, групе за психосоцијалну подршку која је окупила психијатре, као и групе за превенцију у којој су епидемиолози разговарали о темама из своје области стручности.

– Сада знамо много више него на самом почетку, али морамо да сви заједно радимо на глобалном нивоу да стандардизујемо све оно о чему су добијена сазнања – нагласила је др Шуљагић, додајући да је војно здравство било на свим фронтовима у борби против Ковида-19.

Она је, такође, указала да је важно да се вакцинација што свеобухватније спроведе у нашој популацији, како би имали сигурније окружење да наставимо даље на свим пољима.

Говорећи о значају сарадње и размене исткустава међу војним лекарима, пуковник Мирослав Броћић из Управе за војно здравство Министарства одбране, истакао је да су сарадњу са припадницима Националне гарде Охаја до сада обележиле бројне активности, које су се огледале кроз различите облике војно-медицинске сарадње.

– Та сарадња је настављена и данас, када имамо и пандемију Ковида-19, која је погодила цео свет, па се те активности одвијају преко телеконференција, али то нас не спречава да и даље размењујемо наша искуства и знања и да у будућности планирамо даље заједничке активности – нагласио је пуковник Броћић.

Учеснике скупа поздравио је и амбасадор САД у Србији Ентони Годфри, указујући на значај сарадње Министарства одбране и Војске Србије са Националном гардом Охајо, која се негује више од деценије чији је важан део област војне медицине.