Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
19.05.2021.

Кинa донирала 200.000 вакцина – доказ челичног пријатељства



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић дочекао је јутрос са амбасадорком Народне Републике Кине Чен Бо и министром здравља Златибором Лончарем на аеродрому „Никола Тесла“ авион којим је испоручена донација кинеског Министарства националне одбране у виду 200.000 вакцина против ковида-19. Осим донације, јутрос је уједно стигло и још 240.000 доза „синофарма“ које је Србија купила.   

Министар Стефановић изразио је захвалност Министарству одбране Народне Републике Кине и министру генералу Веи Фенгхеу који је испунио обећање дато приликом недавне посете Србији и нагласио да ће 200.000 доза „синофарма“ које добијамо као поклон бити приоритетно коришћене за вакцинисање припадника Министарства одбране и Војске Србије и њихових породица, али и за остало становништво.

– Војска је, наравно, користила и све остале вакцине које су стизале у Србију и тако ћемо наставити и даље. Ово је веома значајна ствар за нас, јер само имунизација може зауставити пандемију – рекао је министар одбране.

Он је још једном позвао припаднике Министарства одбране и Војске Србије, али и све друге грађане, да искористе прилику и вакцинишу се.

– Србија је успешна у вакцинацији, зато што има добре пријатеље као што је Кина. У тренутку када и Кина врши масовну имунизацију, одвојити више од 3,5 милиона доза „синофарма“, колико је до сада стигло у Србију, и то у тренутку када у свету нема довољно вакцина, јесте велико пријатељство – подвукао је Стефановић.

Он се још једном захвалио нашим кинеским пријатељима који су од почетка пандемије помагали и испоруком респиратора и вакцина.

– Захвални смо јер ће и ова донација помоћи да сви који бране нашу земљу и који су део система одбране буду заштићени, сигурни, и да могу да своје послове обављају на најбољи могући начин – изјавио је Стефановић.

Амбасадорка Народне Републике Кине Чен Бо изразила је велико задовољство због прилике да данас, заједно са министром Стефановићем и министром Лончаром, дочека нови контингент вакцине из Кине, у којем је донација вакцине Војске Кине Србији.

– То је још један доказ челичног пријатељства наше две земље, наша два народа и наше две војске. И кинеска и српска војска играју веома важну улогу у борби против епидемије у нашим земљама. – истакла је амбасадорка Бо.

Масовна вакцинација, према њеним речима, је од великог значаја за контролу епидемије.

– Веома се дивим успешној организацији масовне вакцинације и постигнутим резултатима у Србији и надам се да ће нови контингент вакцине из Кине и донација Војске Кине дати допринос масовној имунизацији у Србији – додала је Бо.

Одговарајући на питања новинара у вези са процесом вакцинације у Војсци Србије, Стефановић је нагласио да је војска један од стубова безбедности Републике Србије и да је вакцинација њених припадника од стратешког значаја.

 – Не можете имати војску која адекватно, квалитетно и ефикасано обавља своје задатке, ако њени припадници нису заштићени. Како можемо да кажемо припадницима војске „ви сте ти који ћете, у случају било какве опасности, бити у првим редовима, бићете најчвршћи стуб одбране српског народа“, ако су код куће или у болницама болесни од ковида. Дакле, подржавам вакцинацију припадника Војске – рекао је Стефановић.

Он је истакао и да људи у систему војног здравства, који су у том погледу најкомпетентнији, имају апсолутно поверење у вакцинацију и да се на ВМА вакцинисало више од 95 одсто запослених, што треба да знају сви који се двоуме да ли се треба вакцинисати.

– Ми смо покренули и кампању где наши војни лекари говоре о различитим дилемама везаним за вакцинацију, попут оних да ли вакцина може да измени ДНК, да ли је опасна и слично. Они су дали врло прецизна, детаљна и стручна објашњења. И драго ми је да људи имају прилику да чују да сви ти који говоре да не треба да се имунизујемо уствари немају никакве аргументе– рекао је министар и подсетио да је Србија земља која ни у једном тренутку није имала проблем да неко жели да буде вакцинисан, а да то не може.

У авиону који је јутрос долетео из Кине налазило се 440.000 доза Синофармове вакцине од чега је 200.000 донација Народноослободилачке армије Кине Војсци Србије.

– Вакцинацију медицинских радника сматрамо обавезном, иако одлука није још донета и у складу са тиме се и понашамо, а до сада је вакцинисано око 80 одсто здравствених радника – рекао је министар здравља Златибор Лончар.

Приликом дочека новог контигента кинеских вакцина "Синофарм", министар здравља је, на питање Тањуга да ли ће бити донета одлука о обавезној имунизацији медицинских радника, одговорио да ће се о томе размишљати уколико се процени да опада проценат вакцинисаних медицинара.

– Ми за сада имамо 80 одсто вакцинисаних здравствених радника. Сви запослени у здравству су озбиљни, одговорни људи који дају пример и другима – нагласио је Лончар.

Оно на шта ће се министарство фокусирати јесте вакцинација младих, каже министар и додаје да се мора разговарати са људима о томе да не постоје докази и чињенице који указују на то да је било која вакцина која се у Србији користи, штетна те да не изазива никакве последице.

– Вакцина спашава живот и помаже и вама, и нама, и вашим најближима, а и здравственом систему како бисмо се што пре вратили нормалном животу – закључује Лончар.