Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
05.05.2021.

Унапређења и постављења на нове дужности



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић уручио је данас указе председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића о унапређењима и постављењима на нове дужности официра Војске Србије на свечаности у Великој ратној Сали Старог Генералштаба. Уручујући им указе, Стефановић је поручио да очекује да наставе да буду предани чувари наше земље.

Указима председника у чин генерал-потпуковника унапређени су заменик начелника Генералштаба Војске Србије Петар Цветковић и командант Ратног ваздухопловства и ПВО Душко Жарковић, док су у чин бригадног генерала унапређени командант 63. падобранске бригаде Ненад Зонић и командант Четврте бригаде Копнене војске Новица Петровић.

Бригадни генерал Жељко Петровић постављен је на дужност команданта Команде за обуку, бригадни генерал Петар Латковић на дужност начелника Управе за обуку и доктрину, док је пуковник Саша Петровић постављен на дужност команданта Централне логистичке базе Управе за логистику Генералштаба Војске Србије.

Министар Стефановић истакао је да му је част да унапређеним и новопостављеним официрима уручи указе председника Републике и врховног команданта Војске Александра Вучића. Говорећи о припадницима који су добили нове дужности, министар је истакао да се ради о тројици изузетних људи који су својим досадашњим преданим радом заслужили постављења на овако значајна места.

– Резултати вашег рада јасно говоре зашто су и начелник Генералштаба и председник Републике и Министарство, одлучили да поверење поклоне управо вама. Желим вам да и у наредном периоду уложите сву могућу енергију и залагање да наша Војска још напредује – рекао је Стефановић.

Министар је истакао и да су данас у чин генерал-потпуковника унапређена двојица искусних генерала – Цветковић и Жарковић, који су веома дуго у систему одбране и који представљају практично његов темељ, док је наша Војска добила и два нова бригадна генерала који су такође својим радом завредили поверење.   

– Имаћете тешке задатке. Никада у војсци није било лако, али сви ћете имати - сва седморица, тежак, озбиљан и одговоран задатак очувања безбедности и сигурности наше Србије – рекао је министар подсетивши на речи генерала Мојсиловића да “када отежају војничке еполете, то је управо са разлогом, зато што се од вас очекује доста”.

Стефановић је нагласио и да је, поред бројних задатака, важан задатак за све у Војсци и Министарству  да позову још снажније наше војнике да се вакцинишу.

– Обезбедили смо и за њих и за чланове њихових породица довољан број вакцина. Вакцинација је акт патриотизма. Не треба да дозволите да неког заразите и да нам опадне борбена готовост наше војске – рекао је Стефановић.

Генерал-потпуковник Петар Цветковић на дужности је заменика начелника Генералштаба Војске Србије. У професионалној војној служби је од 21. јула 1990. године. У чин генерал-мајора унапређен је 14. септембра 2018. године. Завршио је Средњу војну школу 1986. године, Војну академију 1990. године, Командно-штабно усавршавање 2005. године, Генералштабно усавршавање 2009. године и Високе студије безбедности и одбране 2015. године. Био је на дужностима директора Војнобезбедносне агенције и заменика директора Војнобезбедносне агенције.

Генерал-потпуковник Душко Жарковић на дужности је команданта Ратног ваздухопловства и ПВО. У професионалној војној служби је од 21. јула 1990. године. У чин генерал-мајора унапређен је 14. септембра 2018. године. Завршио је Средњу војну школу 1986. године, Војну академију 1990. године, Генералштабну школу 1999. године, Генералштабно усавршавање 2006. године и Високе студије безбедности и одбране 2018. године. Био је на дужностима начелника Управе за оперативне послове Генералштаба Војске Србије, заменик команданта Ваздухопловства и ПВО и команданта 250. ракетне бригаде.

Бригадни генерал Новица Петровић на дужности је команданта Четврте бригаде Копнене Војске, а у професионалној војној служби је од 20. јула 1991. године. У чин артиљеријског пуковника ванредно је унапређен 16. новембра 2013. године. Завршио је Војну академију 1991. године, Командно-штабно усавршавање 2002. године, Генералштабно усавршавање 2012. године и Високе студије безбедности и одбране 2019. године. Био је на дужностима команданта Мешовите артиљеријске бригаде и заменика команданта Мешовите артиљеријске бригаде.

Бригадни генерал Ненад Зонић на дужности је команданта 63. падобранске бригаде. У професионалној војној служби од 30. јула 1994. године. У чин пешадијског пуковника ванредно је  унапређен 12. децембра 2019. године. Завршио је Војну гимназију 1990. године, Војну академију 1994. године, Командно-штабно усавршавање 2011. године и Генералштабно усавршавање 2018. године. Био је на дужностима начелник Штаба Специјалне бригаде и заменик начелника Оперативног центра Команде Копнене војске.

Бригадни генерал Жељко Петровић Указом председника Републике Србије постављен на дужност команданта Команде за обуку, а до сада је био на дужности начелника Управе за обуку и доктрину Генералштаба Војске Србије.  У професионалној војној служби од 21. јула 1990. године. У чин бригадног генерала унапређен је 23. априла 2015. године. Завршио је Средњу војну школу 1986. године, Војну академију 1990. године, Генералштабну школу 2000. године, Генералштабно усавршавање 2007. године и Високе студије безбедности и одбране 2013. године. Био је на дужностима команданта Прве бригаде Копнене војске, заменик команданта Прве бригаде КоВ и помоћника за операције Здружене оперативне команде.

Бригадни генерал Петар Латковић Указом председника Републике Србије постављен је на дужност начелника Управе за обуку и доктрину Генералшатаба Војске Србије Генералштаба Војске Србије, а до сада је био на дужности команданта Централне логистичке базе Управе за логистику Генералштаба Војске Србије.  У професионалној војној служби од 22. јула 1989. године. У чин бригадног генерала унапређен је 23. априла 2014. године. Завршио је Средњу војну школу 1985. године, Војну академију 1989. године, Генералштабну школу 2000. године и Генералштабно усавршавање 2009. године. Био је на дужностима начелника Кабинета начелника Генералштаба Војске Србије и заменика начелника Кабинета начелника Генералштаба.

Пуковник Саша Петровић Указом председника Републике Србије постављен на дужност команданта Централне логистичке базе Управе за логистику (Ј-4) ГШ ВС, а до сада је био  на дужности помоћника команданта за подршку у Команди Копнене војске.  У професионалној војној служби од 16. јула 1988. године. У чин интендантског пуковника унапређен је 23. априла 2013. године. Завршио је Интендантску Средњу војну школу 1988. године, Војну академију 1991. године, Командно-штабно усавршавање 2005. године, Генералштабно усавршавањее 2012. године. Био је на дужностима начелника Одељења за логистику Команде Копнене војске, начелника Одсека за општу логистику Одељења за логистику Команде Копнене војске.