Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
17.12.2020.

Нових 27 возила за логистику Војске Србије



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је данас примопредаји 27 нових неборбених возила за Војску Србије у касарни "Народни херој Стевица Јовановић" у Панчеву.

-Драго ми је да видим да се пројекти опремања наше војске настављају несмањеним интензитетом. Оно што је задатак председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића за нас је да опремање Војске буде континуирано - рекао је министар Стефановић.

Он је истакао да се после јучерашњег састанка са председником Вучићем, посвећеном опремању Војске, већ предузимају кораци како би сви додељени задаци били реализовани у наредном периоду.

- Учинићемо све да и у 2021. години наставимо још снажније са опремањем наших јединица и да покажемо да бринемо о људима у војсци.  Наш задатак је и да, поред борбених возила, унапређујемо капацитете и неборбеним возилима која су потребна за функционисање наших јединица, пре свега логистике - нагласио је министар одбране, оцењујући да су уз борбена возила, која су прва асоцијација на војску, и неборбена једнако важна за функционисање војске на различитим задацима. 

Министар Стефановић је подсетио да Војска Србије без адекватне, добре и прецизне логистике, не може да испуни своје задатке.

- Савремене цистерне МАН, које сте овде могли да видите, омогућавају адекватно сервисирање наших авиона. Имају огроман капацитет и могу да снабдевају два авиона истовремено, баш као што и ова моторна возила имају једну од кључних функција у снабдевању војске - указао је Стефановић.

Према речима пуковника Драгише Зинаје из Управе за логистику Генералштаба, међу 27 неборбених моторних возила која су данас представљена су 22 возила опште намене - путнички аутомобили, комби возила и доставна возила различитих типова погодних за заједнички транспорт људи и опреме, која ће тежишно бити распоређена у логистичке јединице, како би се обезбедила боља покретљивост логистичких екипа.

- Осим тога, ту је и пет специјалних возила - три санитетска, чиме је настављено занављање програма санитетских возила, и две ауто цистерне за гориво за снабдевање и допуну ваздухоплова горивом, са могућношћу допуне горивом за два ваздухоплова истовремено за време од пет минута - истакао је пуковник Зинаја.

Обиласку су присуствовали и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић и начелник Управе за логистику Генералштаба бригадни генерал Срђан Петковић.