Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
03.11.2020.

Војнотехнички институт у функцији јачања система одбране



Војнотехнички институт данас обележава свој Дан – 3. новембар, као и 72 године постојања и рада. Поштујући прописане мере у вези са борбом против вируса Ковид-19, празник се обележава радно.

У односу на претходне године, Војнотехнички институт у овој години нимало не заостаје по броју функционалних задатака, као и задатака модернизације.

Директор пуковник др Бојан Павковић истиче да је у наоружање и војну опрему Војске Србије током 2020. године усвојено 10 средстава из развоја ВТИ, а када је реч о завршним испитивањима, до сада је од почетка године на завршна испитивања предато 19 средстава.

- Министарство одбране наставило је да подржава ВТИ и фабрике одбрамбене индустрије Србије да унапређују своје капацитете за развој савременог наоружања и војне опреме. Резултати тога показани су на недавно изведеној здруженој тактичној војној вежби са бојевим гађањем Војске Србије „Садејство 2020“ – напомиње пуковник Павковић.

Посебно истиче чињеницу да је и ове године настављено са подмлађивањем кадра, а оно што охрабрује је да је број новопримљених  у последње три године у порасту.
 
- Током године оглашено је укупно 105 радних места, при чему се очекује пријем 88 лица, од тога 36 истраживача са високом стручном спремом. Враћена је и добра пракса стипендирања ученика и студената који се школују на одређеним дефицитарним програмима, који су неопходни за развој НВО. До краја октобра ове године био је рок за пријаву на нови конкурс за доделу 34 студентске стипендије у школској 2020/2021. години - за 14 студената мастер и 20 студената основних академских студија – из области машинског инжењерства, као и електротехничког и рачунарског инжењерства. То је начин да ВТИ у значајној мери поправи старосну структуру, добије нову енергију кроз ангажовање талентованих младих људи – наглашава пуковник Павковић.
 
Војнотехнички институт је средином октобра успешно реализовао девети међународни научно-стручни скуп ОТЕХ 2020, први пут по ”on-line” концепту, с обзиром на неповољну епидемиолошку ситуацију. Осим из Србије, међу укупно 97 прихваћених радова, било је и 23 радова од аутора из 13 страних земаља.

Ова научно-истраживачка установа може се похвалити и високим рејтингом свог часописа „Scientific Technical Review“ („Научно-технички преглед“) који излази већ 70 година. Тим поводом Министарство одбране доделило је ове године Војнотехничком институту Златну плакету Министарства одбране, као знак признања за допринос остваривању задатака из надлежности Војске Србије и Министарства одбране.