Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
07.09.2019.

Официри Војске Србије и кадети спречени да присуствују помену жртвама јасеновачког терора



Официри, подофицири, кадети и ученици, чланови делегације Министарства одбране и Војске Србије, који су кренули на обележавање Дана јасеновачких новомученика, спречени су данас да уђу у Републику Хрватску, иако су били најављени по устаљеним процедурама.
 
Вођа делегације, пуковник др Саша Милутиновић, начелник Одељења за веру, по повратку у Београд истакао је да је делегација Министарства одбране и Војске Србије данас требало да присуствује литургији у манастиру Светог Јована Крститеља у Јасеновцу и да се поклоне моштима мученика јасеновачких и свих жртава нацистичког терора НДХ током Другог светског рата.
 
- У томе смо, међутим, били спречени. Већ по доласку на гранични прелаз Бајаково, у раним јутарњим часовима, скренута нам је пажња да је гранична полиција упозната са нашим доласком, и наредна три сата смо чекали њихову коначну одлуку. Током та три сата два пута су нам скенирани пасоши, тражени додатни подаци, претресано возило и након свега тога речено нам је да нећемо ући у Републику Хрватску – истакао је пуковник Милутиновић.
 
Он је истакао да је као вођа делегације тражио додатно појашњење и да му се образложи шта је разлог, на шта је добио одговор да „данас неће ући“. Пуковник Милутиновић је додао да је већ био у прилици да на исти начин улази у Хрватску, као и у друге европске државе.
 
- Шокиран сам понашањем граничне полиције и државних органа Републике Хрватске – нагласио је пуковник Милутиновић, указујући да је Министарство одбране Републике Србије урадило све што је било потребно према надлежним институцијама Републике Хрватске када је реч о овој посети, додајући да је очито нешто друго пресудило да делегација не присуствује помену.
 
У делегацији је био и кадет Никола Старчевић, који је на трећој години Војне академије. Он истиче да је јако изненађен јутрошњим дешавањима на путу ка Јасеновцу.
 
- Веома ми је жао што нисам имао прилику да са члановима делегације одам почаст свим невиним жртвама нацистичког терора у Јасеновцу, како Срба, тако и Рома и Јевреја, као и свих других националности – истакао је кадет Старчевић, додајући да се нада да ће упркос свему имати прилику да ода почаст жртвама Јасеновца и да се такав злочин више никада не понови.
 
Жаљење због свега што се јутрос догодило на путу ка Јасеновцу изражава и ученик четврте године Војне гимназије Петар Павловић, који као и остали чланови делегације Министарства одбране и Војске Србије, није имао прилику да до њега данас и стигне.
 
- Мени је веома жао што нисмо могли да дођемо до Јасеновца, јер сам лично желео да посетим то место где су страдали многи Срби, Јевреји и Роми. Волео бих да у будућности посетим Јасеновац –наглашава ученик Петар Павловић.