Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
05.03.2019.

„Отворена врата“ за пријем у војне школе



Конкурс за пријем ученика у Војну гимназију отворен је до 15. марта 2019. године, а конкурси за Средњу стручну војну школу, Војну академију и Медицински факултет Војномедицинске академије до 31. марта.
 
Врата војних школа отворена су сваке суботе док трају конкурси, за све заинтересоване кандидате, а судећи према последњој суботи интересовање за пријем у војне школе је веома велико. И то с разлогом.
 
Стање у Војсци Србије мења се на боље. У буџету су повећана средства за побољшање квалитета живота и радних услова у Војсци и такође у војним школама. Повећана су новчана примања како запослених тако и ученика и кадета, а посебан изазов је убрзано модернизовање савременим наоружањем и војном опремом.

Школовање је бесплатно, уз могућност коришћења одлично опремљених капацитета за ваннаставне активности. Кадети Војне академије и Медицинског факултета, као и ученици Војне гимназије и Средње стручне војне школе примају стипендију, обезбеђен им је смештај и исхрана, а знатно су побољшани и услови смештаја.
 
Оно што је посебно важно, завршетком војне школе, полазницима је загарантован посао са могућношћу сталног стручног и каријерног усавршавања. Они који то желе могу учествововати и у мировним операцијама.
 
Бити војник у строју отаџбине одувек је била част. А везивањем своје професије и животног позива за Војску Србије њени припадници знају и сигурни су да има ко да мисли о њима и њиховим породицама.
 
Ако се овоме додају и други разлози, као што је породична традиција, изазови војничког позива, љубав према униформи, онда је показана заинтересованост младих људи за војне школе сасвим разумљива.

Заинтересовани кандидати могу видети где ће се школовати и живети ако суботом од 10.00 до 13.00 часова дођу у Војну академију, улица Генерала Павла Јуришића Штурма број 33. Током посете имаће прилику да упознају услове живота и рада на Војној академији, посете интернат кадета, кабинете и спортске капацитетe.
 
И у Војној гимназији, док траје конкурс за упис, заинтересовани кандидати могу сваке суботе од 10 до 13 часова, да дођу у интернат Војне гимназије у Београду, улица Хумска 22, где ће бити упознати са условима конкурса, живота и рада, интернатом и осталим капацитетима ове школе.
 
Кандидати за упис имаће прилику да разговарају са професорима, старешинама, кадетима и ученицима о свему што их интересује у вези школовања.
 
Војна академија ове године уписаће 183 кадета, а Медицински факултет Војномедицинске академије 25. У Средњу стручну војну школу биће уписано 65 дечака и девојчица, а у Војну гимназију 90 ученика оба пола.
 
Позивамо младе да конкуришу за пријем у војне школе, да на време поднесу пријаву са потребном документацијом у центрима Министарства одбране на територији сталног места боравка у периоду када су конкурси отворени, и да се што боље припреме за пријемни испит.

Конкурси за пријем објављени су у магазину „ОДБРАНА“ од 1. фебруара 2019. године и на веб сајту Министарства одбране - www.mod.gov.rs, где се могу наћи све информације о условима конкурса и о потребној документацији.

Линкови:
 
Конкурс за пријем кандидата из грађанства за ученике Војне гимназије
 
Конкурс за пријем кандидата из грађанства за ученике Средње стручне војне школе
 
Конкурс за пријем кандидата из грађанства у Војну академију и Медицински факултет
Војномедицинске академије Универзитета одбране у Београду