Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстВидеогалерија
28.10.2018.

Министар Вулин: Српска војска никада није била окупаторска - нисам очекивао такву реакцију Црне Горе



Коментаришући однос Србије и Црне Горе за време обележавања стогодишњице Првог светског рата, министар одбране Александар Вулин, на хуманитарној кошаркашкој утакмици у Нишу, изјавио је да, иако је навикао на свашта у политици, тако нешто није очекивао.

- Тешко је поверовати да има неко ко тврди да је српска војска била окупаторска, а астроугарска је, онда, била ослободилачка. Ако српска војска нија ослободила Црну Гору од Аустроугара, онда су они били ослободиоци, а Срби су били окупатори. Тешко је објаснити да постоје политичари у нашем окружењу, политичари са којима смо до јуче делили исти хлеб и имали исти пасош и исто име државе, политичари који су одлучивали у Београду и о Београду, да сада тако ружно говоре о Србији и српском народу, српском народу који чини трећину у Црној Гори – нагласио је министар Вулин.

 Министар Вулин је запитао да ако је српска војска била окупаторска, шта су онда Срби у Црној Гори и да ли је то порука Србима у Црној Гори?
 - Ја се надам да ће они разумети да то не требају да раде, да ће разумети да морају да буду уз све своје држављане и да поштују све своје држављане – истакао је министар Вулин.

 Он је додао да, у случају да ако само замислимо да Србија забрани некој својој националној мањини да обележава неки важан датум у својој историји, Савет Европе би непрекидно заседао и тражио да будемо искључени из свих организација и УН, а овде се мирно допушта да се прекраја истина и да се вређају Срби у Црној Гори.

 - Они нису окупатори, као што ни њихова војска није била – нагласио је министар Вулин.

Министар Вулин је закључио да српска војска никоме није била окупатор, никада никоме није била агресор и никада никоме није дошла негде где је нису звали, а као што видимо, сто година касније, покушавају да напишу неку другу историју, да оправдају себе, да следећи пут када се покаже како им опада економски статус и када се види колики им је национални дуг, да нема нове индустрије и запошљавања, онда ће опет рећи да су криви Срби и Србија.