Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалерија
09.12.2016.

Представљена књига „Последњи рапорт из Загреба“



Представљена књига „Последњи рапорт из Загреба“У Великој сали Дома Војске Србије представљена је књига „Последњи рапорт из Загреба“ аутора и издавача Ратка Миљановића, у којој је описано извлачење Центра војнотехничких школа Копнене војске ЈНА „Генерал армије Иван Гошњак“ из блокиране загребачке касарне у Илици и његово размештање на подручју Београда децембра 1991. године.
 
Књига је објављена поводом 25 година од извлачења из блокаде у којој, само захваљујући прецизном, ефикасном и зналачком командовању, иначе, веома ризичном операцијом измештања, упркос свакодневним претањама и уценама хрватских „зенги“, нико од припадника Центра није страдао.
           
Представљена књига „Последњи рапорт из Загреба“О књизи и тим драматичним данима, проживљеним од септембра до почетка децембра 1991. године, пред окупљеним некадашњим припадницима Центра војнотехничких школа Копнене војске ЈНА су говорили аутор, пензионисани пуковник Петар Видаковић и рецензенти генерал-мајор др Младен Вуруна, ректор Универзитета одбране, некада питомац Центра у Загребу и др Божидар Форца, генерал-мајор у пензији, некадашњи наставник тактике у Центру.
 
Истичући да су у књизи, на готово 350 страна, уз 150 фотографија, шема и илустрација, верно, драматично и романсирано представљени догађаји који су обележили животе последњих бранилаца Центра војнотехничких школа Копнене војске ЈНА „Генерал армије Иван Гошњак“, рецензенти су напоменули и да је у блокади остало тек десетак одсто његових сталних припадника, који су успели да одбране имовину те значајне високе војне школе и да је дислоцирају у престоницу Србије. Књига је вишеслојна, вишедимензионална и богата, не само историјским подацима, већ и емоцијама које јој дају посебну драж.