Министарство одбране Републике Србије
 
ТекстФотогалеријаВидеогалерија
08.11.2016.

Изложба о бомбардовању београдског Универзитета у Великом рату



Изложба о бомбардовању београдског Универзитета у Великом ратуДа варварство рата подразумева и уништење културних споменика и образовних центара, одавно је познато. Изложба о бомбардовању зграде Капетан Мишиног здања која је била и остала централно здање београдске Велике Школе, затим Лицеја и на крају Универзитета, која је данас отворена у Малој галерији Дома Војске Србије показује управо један такав, мање познат, детаљ из историје Првог светског рата. Истичући да је ово још један у низу догађаја којима Медија центар „Одбрана“ обележава стогодишњицу Великог рата, потпуковник Зоран Крупеж, заменик директора Медија центра, нагласио је да је тешко и навести све уништено током тог доба великог страдања.
 
- Утолико је значај ових фотографија, од којих свака говори хиљаду речи, већи, као и целе поставке која на једном месту, показује страдање Универзитета, рекао је потпуковиник Крупеж на отварању.
 
Изложба о бомбардовању београдског Универзитета у Великом ратуДиректор Педагошког музеја Божидар Зејак појаснио је да је изложба трећи пут пред публиком. Он је додао и да је за српску духовност, рушење и страдање већ одавно традиција, о чему сведочи паљење моштију Светог Саве на Врачару, и остаци Народне библиотеке на Косанчићевом венцу.
 
Бранислава Јордановић из Педагошког музеја,  ауторка изложбе, истакла је значај др Ђорђа Станојевића, оновременог ректора Универзитета, кога сматрамо и зачетником уметничке фотографије у Србији. Он је забележио да је Капетан Мишино здање, тј. Универзитет, као једна од највиших зграда у тадашњем Београду, бомбардован већ прве ноћи рата и да је био редовна мета. Фотографије које је снимио послао је у Париз, где  их је најпре објавио лист „Либерасион“, а потом су, уз помоћ тадашњег директора Директората за образовање, Лисјена Понекареа, брата познатог политичара, објављене и у посебној књизи, 1915. године.
 
Изложба о бомбардовању београдског Универзитета у Великом ратуВладимир Бумбаширевић, ректор Београдског Универзитета, подсетио је да ниједна земља учесница тог ратног сукоба није тако скупо платила своју слободу као Србија. „Зато је ово право време да и Београд види ову изложбу“, рекао је Бумбаширевић.
 
Изложба која се може видети у Дому Војске до 26. новембра, реализована је у сарадњи са Педагошким музејом, најзаслужнијим за истраживање чији је резултат и овај културни догађај, али и Хемијским факултетом који је из своје историјске збирке издвојио и позајмио старе лабораторијске артефакте како би изложба била потпунија.