Министарство одбране Републике Србије
 
22.04.2016.

Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма



Kод споменика Жртвама геноцида у Другом светском рату на Старом саjмишту данас jе обележен Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма.

Министар правде Никола Селаковић поручио jе да jе наша обавеза да се ширењем истине супротстављамо тежњама ревизиjе историjе и извртања чињеница, али и борба против повампиреног нацизма и усташтва.

Селаковић jе на церемониjи истакао да сећања на жртве и оваква окупљања представљаjу гаранциjу да се геноцид неће поновити.

"Чека нас jош посла, многоброjна стратишта треба конзервирати и на достоjан начин обележити, изградња музеjа холокауста и геноцида у Другом светском рату и обавеза да се ширењем истине супротстављамо тежњама ревизиjе историjе и извртања чињеница и борба против повампиреног нацизма и усташтва", рекао jе Селаковић.

Mинистар jе напоменуо да су таква места сведочанство наjружниjих периода прошлости, али и места где треба да доводимо децу и причамо им колико живот може да буде ужасан ако се не науче лекциjе из прошлости и колико бесмислен, ако га не усмеримо ка будућности.

Церемониjи су присуствовали амбасадори Хрватске, Немачке, Израела, БиХ, СAД и других, преживели заточеници логора смрти, чланови породица страдалих, представници Савеза Jевреjских општина Србиjе, Савета Ромске националне мањине, дипломатског кора, удружења и грађани.

Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату обележава се у спомен на 22. април 1945. године, када jе дошло до пробоjа усташког логора у Jасеновцу.

За датум обележавања узет jе 22. април - дан када jе група од 1.075 преосталих логораша 1945. кренула у пробоj из логора Jасеновац, а само њих 127 се домогло слободе.


Агенција ТАНЈУГ