Министарство одбране Републике Србије
 
21.04.2016.

Изложба у Војном музеју поводом Дана Војске



Изложбу под називом ,,Повлачење преко Албаније и боравак Српске војске на Крфу“, данас је у Војном музеју на Калемегдану, отворио министар одбране Зоран Ђорђевић. Реч је о још једном у низу програмских догађаја којима Војни музеј учествује у обележавању стогодишњице од Првог светског рата.

Изложбу, организовану поводом Дана Војске Србије, “потписује” ауторски тим који чине виши кустос Љубица Дабић и кустос Наташа Томић. Кроз обиље материјала; уметничко – историјских предмета, скулптура, уметничких слика, цртежa, репродукција фотографија, те оригиналних тродимензионалних предмета, јавности је приказано богатство Војног музеја.

Отварајући изложбену поставку, министар одбране Зоран Ђорђевић је истакао да преко музејских експоната, чувара наше прошлости, имамо прилику да се сетимо и ратника и времена у коме су постављани темељи слободе.

– Они чувају сећање на Први светски рат, а посебно на Албанску голготу, бескрајну колону војске и цивилног становништва која је ходала по снегу и леду албанских планина, у којој је била и читава једна држава.

Ђорђевић је истакао да су се прве колоне Срба искрцале на Крф 18. јануара 1916. године, али да многи из дуге колоне страдалника нису дочекали спас, јер их је на ,,путу смрти“ остало више од 240.000.

– Сто година касније, оживљавајући део страдања храброг и часног народа, још једном одајемо почаст свим жртвама овог догађаја, рекао је министар одбране и додао да никада не смемо заборавити те тренутке највећих страхота за српски народ.

– Вреднујемо и развијамо наслеђе и традицију српске војске, јер док траје наше памћење и памћење наших потомака, живеће и наши храбри јунаци, рекао је министар Ђорђевић.

Начелник Војног музеја пуковник Драган Раденковић рекао је да изложба обухвата три тематске целине – прву, која се односи на исцрпљујуће повлачење српског народа и војске преко Албаније, друга обрађује долазак и боравак Српске војске на Крфу, док је трећа тематска целина посвећена малом ненастањеном острву Виду где су војници, који нису успели да се опораве, били сахрањивани.

Изложба је отворена до 24. маја 2016. године у Галерији Војног музеја на Калемегдану сваког дана осим понедељка од 10 до 17 часова.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА