Министарство одбране Републике Србије
 
21.04.2016.

Честитке председника Србије, министра одбране и начелника Генералштаба поводом Дана Војске Србије



Честитка председника Републике Србије

Свим припадницима Војске Србије честитам 23. април – Дан Војске Србије.

Настављајући вишевековну традицију српске војске, у години обележавања за српски народ и Војску историјски значајних јубилеја – стогодишњице искрцавања српске војске на Крф и Битке на Кајмакчалану, 75-годишњице почетка Другог светског рата, а у сусрет Дану победе над фашизмом, упркос сложеним условима у којима раде, припадници Војске Србије су у овој години реализовали бројне постављене задатке, постигли запажене резултате у обуци и оспособљавању и успели да одрже захтевани ниво оперативне способности Војске Србије.

Овај дан је од посебног значаја у националној историји и представља трајан извор и надахнуће, како грађанима Србије тако и нашој војсци. Стварање и изградња модерне српске државе и Војске заснивају се на вези историје и традиције са новим културолошким и савременим вредностима и достигнућима.

Србија изражава захвачност припадницима Војске Србије за висок допринос просперитету напше државе и њених грађана и пуну подршку јачању мира, безбедности и стабилизације у региону, као и за равноправну сарадњу са свим војскама и војним организацијама у свету.

Честитам вам највећи војни празник, сигуран да ће Војска Србије наставити пут започетих реформи и осавремењивања војне организације, као и да ће бити спремна да професионално одговори свим предстојећим изазовима.


Честитка министра одбране Републике Србије

Свим припадницима Војске Србије честитам 23. април – Дан Војске Србије.

Овај датум је од изузетног значаја у очувању националног идентитета и континуитета државности српског народа у трајању дугом више од два века. Изабран је да се прославља као највиши војни празник у знак сећања на Таковски устанак.

Уважавајући традиционалне и имплементирајући новостворене вредности, по угледу на друге модерне армије у Европи, професионалним извршавањем наменских задатака Војске Србије постигла је запажене резултате на изградњи, развоју, обуци и оспособљавању наших јединица.

Честитајући вам празник и уверен да ћете и убудуће професионално извршавати постављене задатке и испуњавати обавезе које вам предстоје, искрено вам желим да и у наредном периоду постижете успешне резултате, да и даље будете активан чинилац безбедности у земљи и региону, који ће Републику Србију водити ка просперитету и бољој будућности.


Честитка начелника Генералштаба Војске Србије

Поводом 23. априла – Дана Војске Србије, припадницима Војске Србије упућујем срдачне честитке.

У периоду између два празника реализовали сте бројне задатке, постигли завидне резултате у обуци и оспособљавању и одржали захтевани ниво оперативних и функционалних способности. Запаженим учешћем у мултинационалним операцијама и пружањем помоћи цивилним властима у случају природних непогода, потврдили сте спремност Војске Србије за извршавање свих задатака у мисијама које су јој додељене.

Испољавањем изузетне спремности за реализацију задатака у условима рестриктивног финансирања, показали сте личну мотивисаности, преданост својој професији и оданост свом народу и држави, чиме сте задржали углед и поверење које Војска Србије има код грађана Републике Србије.

Сигуран сам да ћете у даљем раду реализовати све додељене задатке, и тиме пружити пун допринос изградњи јаке и модерне Војске, у складу са највишим европским и светским стандардима.

Честитам вам празник у уверењу да ће вам и у наредном периоду императив бити постизање још бољих резултата.