Министарство одбране Републике Србије
 
21.04.2016.

Уручена одликовања припадницима Министарства одбране и Војске Србије




У оквиру прославе Дана Војске Србије – 23. априла, данас су у Дому Гарде на Топчидеру активним и пензионисаним припадницима Министарства одбране и Војске Србије уручена одликовања из надлежности председника Републике Србије.

Изасланик председника Србије Милорад Симић уручио је одликовања припадницима система одбране, а свечаности су присуствовали и министар одбране Зоран Ђорђевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.

Симић jе нагласио да су одликовања „резултат година пожртвовања, марљивог рада, посвећености послу, jединици, Воjсци и отаџбини“.

- Војска Србије је у протеклом периоду, као и много пута до сада, обавила велики број важних задатака и својим деловањем дала немерљив допринос безбедности Србије и мирном сну њених грађана. Kао изасланик председника, свим припадницима Министарства одбране и Војске Србије одаjем признање на достоjанственом и часном обављању поверених дужности. Показали сте да Србиjа има воjску на коjу увек може да рачуна и коjом би се поносила свака земља у свету. Уверен сам да ће тако бити и убудуће, рекао jе Симић.

Указом председника Републике поводом Дана државности одликовано је 108 припадника система одбране. Уручена су 22 ордена белог орла са мачевима другог и трећег степена, 50 ордена за одбрану и безбедност првог, другог и трећег степена, једна златна и седам сребрних медаља за заслуге и 28 златних и сребрних медаља за ревносну службу.

Такође, Указом председника Србије поводом Дана Војске Србије одликовано је 49 припадника Министарства одбране и Војске Србије. Златном и сребрном медаљом за заслуге одликовано је 17, а златном и сребрном медаљом за ревносну службу 32 припадника система одбране.

Командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић данас је добио Орден белог орла са мачевима трећег степена, што је његово друго овакво одликовање уз Орден за храброст.

- Добијање ордена за мене представља велику част и сећање на прадеду Профила, Солунца, сећање на све наше прадеде и деде који су се борили у ратовима за отаџбину Србију и слободу у којој данас живимо. Такође, добијање ордена представља даљи подстицај за мене и моје колеге да заједно радимо на јачању Војске Србије и обезбеђењу мира у нашој земљи и региону, рекао је генерал Симовић.

Свечаности су присуствовали и чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба.

Раније током дана, министар одбране уручио је војне споменице члановима Колегијума Министарства одбране поводом 200 година Другог српског устанка.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
  • Изасланик председника Србије Милорад Симић [FLV] [MPEG]
  • Генерал-потпуковник Милосав Симовић [FLV] [MPEG]
  • Пуковник Мирјана Миленковић [FLV] [MPEG]
  • Потпуковник Мирослав Зечевић [FLV] [MPEG]
  • Додела одликовања [FLV] [MPEG]