Министарство одбране Републике Србије
 
04.02.2016.

Сарадња са Европском одбрамбеном агенцијом



Државни секретар Зоран Ђорђевић састао се данас са директором Директората за способности, наоружање и технологије Европске одбрамбене агенције бригадним генералом Питером Раундом.

Сарадња са Европском одбрамбеном агенцијомТоком састанка размењена су мишљења о оствареној и планираној сарадњи Републике Србије са Европском одбрамбеном агенцијом, са посебним освртом на области сарадње под окриљем Директората за способности, наоружање и технологије.

Државни секретар Ђорђевић је констатовао да активним доприносом Заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици ЕУ и конкретно сарадњом са Европском одбрамбеном агенцијом Република Србија намерава да оствари већи степен интероперабилности са државама чланицама ЕУ и унапреди капацитете за чији је развој неопходна подршка држава чланица Европске уније.

Ђорђевић је изразио задовољство оствареном сарадњом са Европском одбрамбеном агенцијом која, у периоду од успостављања сарадње до данас, бележи значајан узлазни тренд, и указао на конкретне резултате остварене учешћем представника Министарства одбране и Војске Србије у оквиру Пројектног тима за борбу против импровизованих експлозивних направа (PT-CIED).

Саговорници су се сагласили у вези очекивања да ће даља конкретизација и операционализација започете сарадње допринети унапређењу војних и одбрамбених способности Министарства одбране и Војске Србије, и у том циљу изразили уверење да ће предстојећа посета извршног директора Европске одбрамбене агенције, планиранa за април, дати значајан подстрек остваривању конкретних резултата.

Tоком двоневне посете Министарству одбране и Републици Србији, бригадни генерал Раунд имаће бројне сусрете и посетити Управу за одбрамбене технологије СМР, Управу за планирање и развој (Ј-5) Генералштаба Војске Србије, Војнотехнички институт и Центар АБХО у Крушевцу.

photoФОТОГАЛЕРИЈА