Министарство одбране Републике Србије
 
05.01.2016.

Војници нису конобари



Поводом тенденциозног и нетачног извештавања о ангажовању припадника Војске Србије на дочеку Нове године у Крушевцу, обавештавамо јавност да су војници на том догађају ангажовани не као конобари, како то део медија злонамерно тврди, већ у складу са прописаним процедурама за коришћење интендантске опреме. Ради се о давању на коришћење такозваних кухиња аутоприколица, у којима се припрема храна и топли напици под високим притиском, због чега је забрањено неовлашћено руковање таквом опремом.

Истичемо да су Министарство одбране и Војска Србије на бројним догађајима излазили у сусрет захтеву организатора и давали на коришћење кухиње аутоприколице. Само је у току 2015. године таквих догађаја било једанаест, различитог карактера, као што је хуманитарна акција Удружења ратних војних инвалида у Краљеву, спортска манифестација „Личка олимпијада“ у Апатину, освештење новосаграђене цркве у селу Рибашевина код Ужица, музички фестивал „~Hearts and Harmony~“ у Сомбору, прослава „Дана Николе Тесле“ и других. Тачно је да су кухиње аутоприколице даване на коришћење и на новогодишњим дочецима у појединим градовима и Крушевац у том смислу није изузетак.

Приликом одобравања оваквих услуга без накнаде циљ је да се помогне организација догађаја, али и да се коришћење кухиње аутоприколице врши у складу са прописима који налажу ангажовање оспособљених војника, како не би дошло до угрожавања сигурности грађана који присуствују догађају.