Министарство одбране Републике Србије
 
22.01.2015.

Сусрет министара одбране Србије и Мађарске



Сусрет министара одбране Србије и МађарскеМинистар одбране Братислав Гашић састао се данас са министром одбране Мађарске Чабом Хендеом у згради старог Генералштаба.

Говорећи о значају данашњег разговора, министар Гашић је истакао да је сусрет показао да Мађарска и Србија имају висок степен билатералне војне сарадње, који карактерише интензивни политички дијалог, као и да је реч о наставку сарадње и спровођењу заједничких закључака састанка двеју влада одржаног крајем прошле године.

- Током разговора пренели смо ставове обе стране о актуелној безбедносној ситуацији у региону и свету и у том контексту сам информисао колегу Хендеа о приоритетима председавања Србије ОЕБС-ом, као и о активностима које предузимамо у оквиру процеса придруживања Европској унији – нагласио је министар Гашић додајући да је сусрет био и прилика да се захвали за подршку коју Мађарска пружа нашој земљи у процесу евроинтеграција, а било је речи и о мађарским снагама у КФОР-у.

Сусрет министара одбране Србије и МађарскеПрема речима српског министра одбране, обострано је оцењено да војно-војна сарадња иде узлазном линијом, и да, од прошлогодишњих 17 заједничких активности, у години пред нама тај број расте на 20.

- Са задовољством смо констатовали да заједничко учешће у мировним операцијама на Кипру представља круну сарадње и поверења које два министарства могу да имају. Разговарали смо и о низу заједничких војних вежби које током 2015. желимо да спроведемо, сагласни да то само може да унапреди наше добросуседске односе – нагласио је министар Гашић додајући да је било речи и о војном образовању, као о обостраној жељи за размену кадра у том циљу.

Министар Гашић је констатовао да не треба дуплирати капацитете које те две војске имају, већ да постојећи центри стоје на располагању за међусобно усавршавање припадника. Он је такође изразио задовољство због заинтересованости мађарске стране за војноекономску сарадњу, као и војну индустрију Србије, која, како је истакао, у наредном периоду треба подићи на знатно виши ниво и искористити потенцијале наменске индустрије наше земље.

- Разговарали смо и о сарадњи два ваздухопловства, о обуци мађарских пилота у Србији, јер ми имамо потенцијале за добру обуку, а мађарска делегација сутра ће бити у прилици да обиђе и завод „Мома Станојловић“ – закључио је министар Гашић на крају обраћања у Великој ратној сали старог Генералштаба.

Сусрет министара одбране Србије и МађарскеКако је истакао министар Хенде, за Мађарску је изузетно важан однос са Србијом, о чему сведоче многобројни сусрети на високом државном нивоу у протеклом периоду. Он је казао да је током данашњих разговора сагледана ситуација на регионалном и светском нивоу, са посебним освртом на дешавања везана за ширење исламског радикализма и дешавања у Украјини, уз констатацију да Европа мора да пронађе трајно и ефикасно решење за такве изазове.

- Мишљења смо да стабилизација ситуације на Балкану има позитиван правац, али не може се сматрати да се тај тренд, једнога дана, не може преокренути. Постоје неке земље у региону које се сучељавају са веома великим изазовима – нагласио је Хенде изражавајући убеђење, да на дуже стазе решење може бити у евроатлантским интеграцијама.

- Мађарско–српски односи су веома добри, а наши војници заједно су ангажовани у мировној мисији на Кипру и у децембру су на такмичењу војне полиције понели титулу првих на свету – оценио је министар Хенде додајући да ће у марту у НАТО представништву у Србији службу започети и један мађарски официр, закључио је министар Хенде.

photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА

Get the Flash Player to see this player.



Министар Гашић | FLV
Министар Хенде | FLV
Дочек | FLV