Министарство одбране Републике Србије
 
11.10.2014.

Интервју начелника Генералштаба за



Порука наше војске је јасна - Србија ће се бранити од тероризма. То треба да знају сви који покушавају да посеју страх међу наше грађане и изазову нестабилност у било ком крају наше државе.

Ову одлучну поруку шаље начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, после недавног убиства жандарма у Копненој зони безбедности, које је пробудило страхове од тероризма. Први човек наше армије тврди да безбедност грађана није угрожена.


Је ли појачана безбедност на административној линији са Косовом и Метохијом?

- После напада на Жандармерију разговарао сам са командантом Кфора и тражио веће ангажовање њихових снага. Питао сам га одакле цивилима аутоматско и полуаутоматско оружје и ко стоји иза терористичког напада. Генерал Фарина је показао велико разумевање и осудио напад. Договорили смо се о интензивирању заједничких патрола.

Прети ли нам безбедносна криза на Косову и Метохији, и у региону?

- Безбедносна ситуација у региону је релативно стабилна. На њу негативно утичу верски и национални екстремизам, као и међународна мрежа организованог криминала. Додатно је оптерећена последицама економске кризе и илегалном миграцијом људи. Проблем статуса КиМ значајно је питање за цео регион и највећи изазов за безбедност Србије.

Бићете командант велике војне параде 16. октобра у част 70. година од ослобођења Београда у Другом светском рату и века од почетка Првог светског рата. Имате ли времена да се припремите?

- Припреме су у пуном јеку. Око 3.000 припадника војске спрема се за овај догађај, са радошћу и поносом. Завршна увежбавања и провера припремљености одржаће се од 12. до 14. октобра.

Хоће ли се ВС достојно представити пред грађанима и страним гостима на паради?

- Биће то величанствен догађај, какав заслужују грађани Србије, припадници војске и посебно наши и совјетски хероји који су ослободили Београд 1944. и славна српска војска из Великог рата. Парада ће почети почасном артиљеријском паљбом. Булеваром Николе Тесле из правца "Ушћа" продефиловаће пешадијски и моторизовани ешелони, а ваздухоплови ће прелетети простор из правца Калемегдана. Речна флотила уз рубни поздрав пловиће десном обалом Дунава, ка Земуну. Посетиоци ће видети и падобрански десант код споменика "Вечна ватра" на Ушћу.

Да ли ће сарадња са оружаним снагама Русије угрозити наше односе са армијама западних држава?

- Војна сарадња Србије и Русије не угрожава наше чланство у Партнерству за мир, нити ремети активности које у оквиру тог програма спроводимо. Србија интензивно сарађује и са САД, посебно са Националном гардом Охаја, као и низом земаља које су чланице ЕУ. Међународна војна сарадња са свим земљама, било са запада или са истока, има стабилно упориште у неутралности Србије.

Србија са Русијом има потписан споразум о стратешком партнерству. Какав је учинак војне сарадње, која је дуго била на најнижем нивоу?

- Нама је веома важна сарадња са Русијом у области одбране. Русија није само велика сила, већ и земља са којом имамо историјски потврђено и културолошки утемељено пријатељство. Неколико година радимо на унапређењу сарадње. Очекујемо и узвратну посету начелника Генералштаба руских Оружаних снага и заједничку вежбу у Србији.

Осећате ли ви у Војсци притиске да се Србија одрекне војне неутралности у контексту нових геостратешких промена?

- Што се тиче војске, никаквих притисака није било. Јесу учестала питања сличне садржине и повећано је интересовање, али то је нормално. За нас су релевантне искључиво одлуке надлежних институција Србије.

ПЕШАДИЈА НАЈЈАЧИ АДУТ

Осим нових авиона, шта су још приоритети за набавку?

- Војска има планове опремања који се спроводе према проценама безбедносних ризика. Важни пројекти не могу да се финансирају из буџета. То је случај са системима за Ваздухопловство и ПВО. Не треба заборавити да је наша снага у Копненој војсци. Ту је приоритет пројекат "Модел опремања војника М21" и наставак модернизације постојећих система.

КРАЈ употребе наших "мигова" није далеко. Разуме ли држава проблеме са ловачком авијацијом?

- "Мигови" лете захваљујући изузетном односу који припадници Војске Србије имају према техници којом располажу и тиме умањују негативнан ефекат њене старости. Охрабрује то што државни врх разуме проблем и покушава да га реши.



Р. Драговић

Д. Милинковић