Министарство одбране Републике Србије
 
29.01.2014.

Ризница трагова о уметности



Медија центар „Одбрана“, здање у строгом центру града, постао је незаобилазна тачка на културној мапи Београда. Бројке о посећености галерија Дома у 2013. години то и потврђују – 40.002 посетиоца, 17 организованих и пет изузетно запажених изложби.

Током претходне године, Мала и Велика галерија Дома Војске Србије биле су домаћини различитим поставкама из Новог Сада, Свилајнца, Јагодине, Новог Пазара... Теме су се смењивале – Први светски и балкански ратови, живот хероина и бораца, изложбе цртежа, фотографија или уметничких слика из разних колекција.

Посетиоцима је најзанимљивија поставка била „Успомене једног цртача”, изложба цртежа, пастела и илустрација Моме Капора, организована у марту поводом трогодишњице смрти нашег истакнутог сликара и писца. Концепт изложбе чинило је 70 цртежа и 30 пастела који су у приватном власништву пријатеља, колекционара и љубитеља Капоровог цртежа. То су портрети знаменитих историјских личности попут патријарха Павла, Вука Караџића, Тина Ујевића, Бранка Ћопића... Изложбу, која је плод сарадње Задужбине „Момчило Момо Капор” и Медија центра „Одбрана”, видело је 8.198 посетилаца за више од месец дана.

Такође у марту, у Малој галерији отворена је изложба „Надежда Петровић: с обе стране објектива“, ауторке Јасне Јованов, управнице Спомен-збирке „Павла Бељанског“, која је резултат њеног вишегодишњег истраживачког рада. Поставка је представила Надеждин фотографски опус, а током трајања изложбе организована су стручна тумачења, предавања, пројекције документарних филмова и дечје радионице. Изложбу је, од 15. марта до 13. априла, посетило 6.185 поштовалаца лика и дела чувене Надежде Петровић.

Поставка „Сто дела из колекције Ђуре Поповића“ обухватила је радове Константина Данила, Ђуре Јакшића, Стеве Тодоровића, Уроша Предића и осталих уметника. У Атријуму Дома изложено је тек рестаурирано ремек-дело Ђуре Јакшића „Усековање главе Светог Јована Крститеља“, из 1855. године. Поставку, која према оцени стручњака квалитетом заузима врх модерне српске и југословенске уметности, видело је 4.940 знатижељних посетилаца, током маја и јуна. Ту се убрајају и љубитељи Ноћи музеја, 18. маја. За све посетиоце прошлогодишње шетње кроз историју, Дом Војске отворио је врата свечаних салона и приказао сталну поставку из своје збирке.

Следећа, веома посећена изложба била је „Велика Иза Влаха Буковца“. Поставка је, углавном, била усмерена на слику „Велика Иза“, иако је један сегмент посвећен и њеном творцу Влаху Буковцу, а други Алексису Бувијеу, аутору романа који је инспирисао сликара да наслика Изу. У оквиру изложбе представљена је и слика „Циганчица с даирама“, дело истог аутора из колекције Дома Војске, као и богат илустративан материјал, објављиван уз роман Бувијеа. За скоро два месеца, током септембра и октобра, 6.577 посетилаца уживало је у духу Париза дочараног излагањем оригиналних материјала, фотографија аутора, исечака из новина и предмета из музичке собе првог власника, у којој је слика била изложена.


Поставка „Милунка Савић – хероина Великог рата", за само две недеље привукла је више од 4.000 поштовалаца њеног лика и дела. Обухватала је репродукције Милункиних породичних, личних и ратних фотографија, од којих многе раније нису презентоване. Посетиоци су видели богату архивску грађу – копије докумената, реконструкције заставе Другог Гвозденог пука у коме се Милунка борила и униформе официра и војника српске војске из тог периода. На изложби су први пут изложена одликовања српске ратнице, која су у власништву њене породице. Поставку је употпунио портрет Милунке Савић, сликара Синише Лабуса, дар Друштва српских домаћина Историјском музеју Србије. Изложба је била само један од догађаја којима је обележено 40 година од смрти велике хероине.

Медија центар „Одбрана“ је током претходне године организовао бројне, такође веома посећене, промоције књига, пројекције филмова, као и концерте, сајмове, радионице и стручна предавања.

ГОСТОВАЊА У ГРАДОВИМА СРБИЈЕ

Репрезентативна изложба дела из уметничке збирке Дома Војске „Поетика и судбина 20. века“ обишла је три града у Србији. Ретку прилику да на једном месту виде дела великана југословенског послератног сликарства имали су посетиоци Музеја наивне и маргиналне уметности у Јагодини, током априла, затим Градског музеја Вршац у априлу и мају, и Модерне галерије Центра за културу Лазаревац током маја и јуна.

Изложбена поставка представљала је избор слика из богате збирке Дома, чији су аутори историчар уметности Никола Кусовац и некадашњи руководилац Галерије Дома Војске Милорад Бубања. Поставку чини 46 дела, четрдесетак аутора – Саве Шумановића, Јована Бијелића, Љубе Ивановића, Петра Лубарде, Љубе Бабића, Влаха Буковца, Марка Челебоновића и осталих еминентних сликара с простора бивше Југославије.