Министарство одбране Републике Србије
 
29.12.2011.

Филмско вече посвећено Бранку Миљковићу у Дому војске



У оквиру изложбе Народног музеја Ниш „Бранко Миљковић – поезија као судбина“, отвореној поводом 50 година од смрти песника, данас је у Атријуму Свечане сале Дома војске приказан документарно-играни филм „Ватра и ништа“.

Филм је снимљен 1995. године у производњи прoдукцијске куће Круг. Редитељ је Марислав Радисављевић, сценарио су написали Марислав Радисављевић и Иван Здравковић, директор фотографије је Иван Здравковић, а улоге тумаче Горан Милев и Слађана Влајовић.

О филму и изложби говорили су сценариста филма Иван Хаџи Здравковић и кустос музеја из Ниша Јован Младеновић.

„Мени је, као филмаџији, био велики изазов да покушам да екранизујем поезију. У почетку је наш задатак био да снимимо документарац о Бранку Миљковићу. Међутим занесени његовом поезијом, на своју руку смо направили филм, који уместо пола сата траје 77 минута. Осим документарних елемената, покушали смо да екранизујемо и његове песме“, рекао је Здравковић и нагласио да је први пут у српској кинематографији тако нешто урађено.

Јован Младеновић представио је филм као поетско-документарно-играно остварење о животу великог песника. Према његовим речима епитет „поетски“ филм дугује управо чињеници да је поезија преведена у слику. О изложби Младеновић је рекао да је поставку у Нишу посетило четири и по хиљаде посетилаца и да се нада да ће тај број бити још већи у Београду.

Гости су имали прилику да уз стручно вођење кустоса погледају поставку „Бранко Миљковић – поезија као судбина“ која представља део богате песникове заоставштине. Међу експонатима налазе се оригинални рукописи, преводи руских и француских песника, белешке, преписке, фотографије, лични предмети, а урађена је и симулација собе у којој је песник стварао.