Министарство одбране Републике Србије
 
23.10.2024.

Свечани концерт поводом 125 година Уметничког ансамбла „Станислав Бинички“



Поводом јубилеја – 125 година постојања, Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“ одржао је вечерас Свечани концерт „125 година са вама“ у МТС Дворани у Београду.

Публика је била у прилици да ужива у богатом репертоару популарне и класичне музике који су извели симфонијски оркестар и мешовити хор Ансамбла, са солистима, под диригентском палицом потпуковника Александра Ђурова, потпуковника Игора Митровића и Катарине Божић.

У препуној МТС Дворани публика је уживала у композицијама и познатим аранжманима као што су „Гардијски марш“, „Под сјајем звезда“ у аранжману Војкана Борисављевића, „Меракли чочек“ у извођењу солисте на кларинету Душка Стаменковића, затим „Канкан“ и „Велики староградски валцер“. Солисти Ансамбла на виолини капетан Владимир Полкапоски и Урош Кованџић маестрално су извели композиције „Чардаш“ и музику из филма "Шиндлерова листа".

Пажњу бројне публике привукла су и извођења увертире из опере „Кармен“ и хабанере из истоимене опере, а громогласан аплауз уследио је након „Винске песме“ из опере „Травијата“ у извођењу вокалних солиста Маријане Радосављевић, Биљане Васиљевић Митровић и Драгана Милановића.

Крај концерта поводом јубилеја Ансамбла обележило је извођење чувене композиције „Марш на Дрину“, коју је славни композитор и диригент Станислав Бинички компоновао инспирисан победом српске војске у Церској бици.

Концерту су присуствовали чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба Војске Србије, представници културних и образовних институција и бројни гости.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА
videoВИДЕО ГАЛЕРИЈА
23.10.2024
mp4 (161,67 MB)
Koнцерт