Министарство одбране Републике Србије
 
21.10.2024.

Председник Вучић и краљ Мсвати III присуствовали приказу дела средстава наоружања и војне опреме



Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је данас са Његовим Величанством Краљем Мсватијем III од Краљевине Есватини приказу дела средстава наоружања и војне опреме на Војнотехничком институту.

Приказу средстава из домаће одбрамбене индустрије присуствовали су министар одбране Братислав Гашић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Председник Вучић истакао је да је са поносом упознао Његово Величанство са најновијим достигнућима српске војне индустрије, као и са неким од истраживачких пројеката који се тренутно реализују у ВТИ.

- Разговарали смо о даљим корацима на конкретизацији сарадње, са фокусом на иновације и пројекте који би могли да допринесу јачању капацитета оружаних снага обе земље, чиме би се наши односи и узајамно поверење додатно учврстили.

Захвалан сам уваженом госту на интересовању које је показао, уверен да ћемо остварити добру војно-технолошку сарадњу на обострану корист - написао је председник Вучић на свом Инстаграм налогу.

Током обиласка, помоћник министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић представио је изложена средства наоружања и војне опреме из домаћег развоја и која се производе за Војску Србије.

Међу њима су борбена оклопна возила „Лазар-3“, „Милош“, „МRAP“, модернизована борбена возила пешадије АБ1/2, хибридни артиљериско-ракетни противавионски систем.

Приказано је и стрељачко наоружање, беспилотне летелице "Пегаз", беспилотни ваздухоплови „врабац“,  дронови самоубице, средства телекомуникације, модуларни ОГАЊ, самоходне хаубице 122 и 155 мм, ракетни систем “АЛАС”,  као и даљински управљива беспосадна платформа „мали Милош“, различите врсте муниције и друга средства.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА
videoВИДЕО ГАЛЕРИЈА
21.10.2024
mp4 (143,71 MB)
Обилазак