Министарство одбране Републике Србије
 
18.10.2024.

Концерт Уметничког ансамбла „Станислав Бинички“ у Прагу



Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“ наступио је вечерас у Концертној дворани Академије музичких уметности у Прагу.

Концерту, у оквиру манифестације „Месец српске културе у Прагу“, присуствовали су министар културе Никола Селаковић, амбасадор Републике Србије у Чешкој Републици Берислав Векић, изасланик одбране Републике Србије у Чешкој на нерезиденцијалној основи пуковник Ненад Милојевић, представници Владе Чешке Републике, чланови дипломатског кора, бивши председник Чешке Милош Земан, српски држављани који живе и раде у Чешкој и бројни гости.

Министар културе Никола Селаковић истакао је значај манифестације посвећене српској култури у Чешкој Републици, као и концерта Уметничког ансамбла „Станислав Бинички“ у Прагу.

- Част је носити име аутора прве српске опере и многих дела која су постала, рекао бих суштински део српског националног бића, не само у музици. Она живе у тактовима којима куца срце једног народа, српског народа, када је најпоносније. Читав „Месец српске културе“, у својим бројним и веома садржајним манифестацијама заједнички је празник наше две земље и на томе честитам нашој Амбасади у Прагу и свима који су посвећено радили на овом богатом програму. Зато је и добро да на тај празник наступи управо ансамбл „Станислав Бинички“. Када свира „Бинички“, то никада није још само један концерт, а поготово не у Прагу. То је нешто много више. У светлу заједничке историје, негујемо културу сећања и то нас зближава – нагласио је министар Селаковић.

Поздрављајући присутне у име Ансамбла, потпуковник Александар Ђуров истакао је да је част наступати поводом обележавања „Месеца српске културе у Прагу“ када Ансамбл обележава јубилеј - 125 година постојања.

- Веома смо присутни на културној и уметничкој сцени у земљи, свакодневно изводећи с једнаким успехом концерте класичне, родољубиве, филмске, народне, духовне и популарне музике, али и протоколарне наступе на највишем државном нивоу. Велико интересовање за нашим ансамблом међу истакнутим домаћим и иностраним музичарима, музичким фестивалима и институцијама културе донела нам је привилегију да сарађујемо са најбољима и учествујемо у пројектима највишег уметничког квалитета. Та привилегија носи са собом и част да представљамо нашу културу и традицију и изван границе Србије, што са задовољством и великим успехом и чинимо – истакао је потпуковник Ђуров.

Обраћајући се присутнима бивши председник Чешке Милош Земан рекао је да му је изузетно драго што је у прилици да присуствује концерту поводом „Месеца српске културе у Прагу“.

- Знате да је познато да сам добар пријатељ Србије и зато ми је веома драго што сам овде. Желим вам пуно интересантних сусрета са пријатељима Србије. Недавно сам се састао с председником Вучићем поводом прославе мојих скромних 80 година и зато сам овде да поновим своју трајну подршку и пријатељство са Србијом, са српском нацијом чија је главна особина храброст и честитам јој на храбрости, јер у савременом свету храброст је веома ретка – рекао је Земан.

Публика је била у прилици да ужива у разноликом репертоару Уметничког ансамбла на коме су се нашли познати аранжмани: „Гардијски марш“, „Српски кадрил“, „Под сјајем звезда“, „Девојко мала“, „Милункин валцер“, „Пукни зоро“, „Меракли чочек“, теме из симфоније број 5 „Из новог света”, у изведби симфонијског оркестра и Мешовитог хора, којим су дириговали потпуковник Игор Митровић и Катарина Божић.

На вечерашњем концерту наступили су и солисти Ансамбла мајор Душко Трнавац на кларинету, као и вокални солисти Биљана Васиљевић Митровић, Маријана Радосављевић, Драган Милановић и Светозар Вујић, док је диригент Катарина Божић извела нумеру „Вила са Кошара“.

Посебну пажњу публике привукло је извођење композиција „Марш на Дрину“, „Тамо далеко“, као и „Говорне фуге“ композитора Александра Вујића и композиција Корнелија Станковића „Што се боре мисли моје“.

Манифестацију „Месец српске културе у Прагу“ организују Амбасада Републике Србије у Прагу заједно са српским удружењем „Лука Праг“ у оквиру које се организују бројне изложбе, концерти, а уједно промовише српска кухиња, туристичке дестинације наше земље, као и часопис дијаспоре „Српска фреквенција“.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА
videoВИДЕО ГАЛЕРИЈА
18.10.2024
mp4 (479,74 MB)
Обраћање министра Селаковића
18.10.2024
mp4 (193,65 MB)
Обраћање потпуковника Ђурова
18.10.2024
mp4 (190,63 MB)
Обраћање бившег председника Земана
18.10.2024
mp4 (170 MB)
Концерт