Министарство одбране Републике Србије
 
17.10.2024.

Обележен Дан Безбедносно-информативне агенције



Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је данас обележавању Дана Безбедносно-информативне агенције у Београду.

Обележавању је присуствовао министар одбране Братислав Гашић.

На почетку свечаности, председник Србије положио је венац, у пратњи директора БИА Владимира Орлића и заменика директора Томислава Радовановића, крај Меморијалног зида на којем су исписана имена настрадалих припадника и сарадника Агенције.

Према речима председника Вучића, велики јубилеј од 125 година је изузетна ствар и показатељ значаја Агенције.

- Поносан сам на Агенцију и на све вас, јер сте увек били уз своју Србију кад год је било тешко, бранили њену слободу, њену државност, интегритет и борили се против свих оних који су хтели земљу да нам униште. Када сам полагао венац на обележје страдалима, осетио сам стид због тога што их у претходном периоду нисмо снажније штитили, што смо „стављали мараму на очи“, ћутали и стидели се њихових подухвата и подвига, које су у име и за рачун отаџбине изводили у прошлости – истакао је председник Србије.

Председник Александар Вучић изјавио је да никада није био већи унутрашњи притисак различитих спољних служби које желе да скрену пут Србије са српског смера те додао да никада није осећао толики притисак изнутра.
- Зато што су сви играчи различитих служби западних и источних притиснути да остваре резултате које спољне стране службе од њих траже. За мене је готово немогуће да издржим тај притисак. То је на дневном нивоу мојих колега и пријатеља и са једне и са друге стране. Желећи да скрену пут Србије негде друго или како они то сматрају у правом смеру, а тај прави смер је или овамо, или онамо, а никако оно што смо ми уз подршку народа зацртали, а то је српски смер и наша политика и једнака еквидистанца према свима – рекао је председник Вучић.

Он је нагласио да је за нас само пут Србије – добар пут и истакао да је то наша самосталност и наша слободарска политика.

- Морамо да гарантујемо сигурност нашој деци и опстанак нашој отаџбини. Морамо да сачувамо мир овде, да се постарамо да обезбедимо економску сигурност за наше грађане. Имаћемо много изазова. Вама хвала на труду, раду, посвећености, јер је захваљујући томе Србија постала успешнија, напреднија, постала је земља са импресивним резултатима. То не бисмо могли без вас. Хвала вам за мир и за бригу о нашем народу на сваком месту – закључио је председник Републике.

На данашњој свечаности директор Агенције уручио је председнику Републике јубиларну медаљу БИА за заслуге првог степена – златну.

Како је истакао Орлић, Дан агенције долази у знаку важног јубилеја, јер за све ове године нашу отаџбину чува, само њена, цивилна служба безбедности и мало их је у свету које се могу похвалити оваквим трајањем.

- Зато је за нас тај број и то трајање не само важан знак наше везе са онима који су били пре нас, него и велика обавеза према будућности и према свима онима који ће доћи после нас. Србија пре свега. Она мора да нам траје – рекао је Орлић.

Безбедносно-информативна агенција обележила је данас 22 године рада и 125 година од оснивања Одељења за поверљиве полицијске послове.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА
videoВИДЕО ГАЛЕРИЈА
17.10.2024
mp4 (571,21 MB)
Обраћање председника Вучића - први део
17.10.2024
mp4 (569,25 MB)
Обраћање председника Вучића - други део
17.10.2024
mp4 (310,42 MB)
Обраћање директора БИА Орлића
17.10.2024
mp4 (143,5 MB)
Дан Безбедносно-информативне агенције