Министарство одбране Републике Србије
 
17.10.2024.

Посета делегације Министарства одбране Мађарске



Делегација Министарства одбране Мађарске, коју предводи начелник Управе за планирање одбране Министарства одбране пуковник Золтан Сабо, борави у посети Управи за стратегијско планирање Сектора за политику одбране Министарства одбране Републике Србије. Са члановима делегације данас се састао вршилац дужности помоћника министра одбране за политику одбране Предраг Бандић.

Током посете реализовани су експертски разговори две делегације, којима је руководио начелник Управе за стратегијско планирање пуковник др Дејан Стојковић. Том приликом, размотрена су питања од значаја за израду стратегијских докумената и докумената планирања развоја система одбране, са тежиштем на кључним трендовима у стратегијском окружењу, аспектима примене Концепта тоталне одбране, основним правцима развоја система одбране Републике Србије, као и применама науке и иновација у одбрани. Делегација Мађарске представила је систем планирања, програмирања и буџетирања и његових изазова у земљама централне и источне Европе.

Истакнута је сарадња у области одбране као један од битних чинилаца добрих међудржавних односа Србије и Мађарске. Констатовано је и да постоји простор и воља за даље унапређење односа у области политике одбране, нарочито у домену развоја система одбране.

Реализацијом узвратне посете настављено је унапређење билатералне војне сарадње са Оружаним снагама Мађарске и проширена су сазнања у области планирања развоја система одбране.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА