Министарство одбране Републике Србије
 
14.10.2024.

Министри одбране Гашић и Калинак обишли компанију „14. октобар“



Министар одбране Братислав Гашић и потпредседник Владе и министар одбране Словачке Републике Роберт Калинак обишли су данас компанију „14. октобар“ у Крушевцу.

Министри Гашић и Калинак обишли су производне погоне и одржали  састанак са руководством фабрике, током којег је генерални директор Петар Миљковић говорио о историјату, актуелним пројектима и будућим плановима те фабрике.

Том приликом, министар Гашић захвалио је руководству компаније на гостопримству и истакао да очекује да ће за годину дана предузеће „14. октобар“ имати још модернијих линија за производњу свега онога што је у плану пословодства компаније “Czechoslovak Group”.

-Данашњи разговори које смо министар Калинак и ја водили заједно са нашим сарадницима јесу ка зближавању наших наменских индустрија и подизању капацитета и потенцијала које заједнички можемо у будућности да створимо, и да „14. октобар“ после дугог низа година пропадања, па доласка до приватизације, постане фабрика онако како то она заслужује, као фабрика која је подигла и изградила наш леп Крушевац. Генерације које су радиле у овој фабрици су изградиле Крушевац  - истакао је министар одбране.

Министар Словачке захвалио је министру Гашићу на гостопримству и истакао да су имали конструктивне разговоре те да ситуација у свету попут сукоба у Украјини и Гази показује да је блиска сарадња између народа веома важна. Он је нагласио да постоји доста простора за сарадњу у области одбрамбене индустрије Србије и Словачке што је и потврђено на данашњем састанку на коме је разговарано о будућој сарадњи две земље.

Раније данас, министар Гашић и министар Калинак положили су венце крај хумки у Меморијалном комплексу Слободиште и крај Споменика косовским јунацима у Крушевцу – поводом Дана ослобођења Крушевца.

Министар Гашић, истим поводом, положио је, у пратњи бригадног генерала Горана Момчиловића и градоначелника Крушевца Ивана Манојловића, венац крај Споменика палим припадницима војске, полиције и резервног састава од 1991. до 1999. године, у Меморијалном комплексу Слободиште.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА
videoВИДЕО ГАЛЕРИЈА
14.10.2024
mp4 (90,54 MB)
Изјава министра Гашића
14.10.2024
mp4 (195,62 MB)
Изјава министра Калинака
14.10.2024
mp4 (84,16 MB)
Обилазак компаније „14. октобар“
14.10.2024
mp4 (148,07 MB)
Полагање венаца