Министарство одбране Републике Србије
 
13.10.2024.

Одржана војна свечаност поводом Дана 63. падобранске бригаде



Војна свечаност поводом Дана 63. падобранске бригаде и 80 година од њеног оснивања, Дана војних падобранаца и крсне славе јединице – Покров Пресвете Богородице, одржана је данас на војном аеродрому „Наредник-пилот Михајло Петровић“ у Нишу.

Свечаности су присуствовали изасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића председник Владе Србије Милош Вучевић, министар одбране Братислав Гашић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.
 
Указом председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића додељен је Орден белог орла са мачевима трећег степена 63. падобранској бригади, за нарочите заслуге у изградњи система одбране и извршавању безбедносних задатака, а поводом 80 година постојања. Председник Владе уручио је Орден на данашњој свечаности команданту јединице бригадном генералу Ненаду Зонићу.

На почетку свечаности, прочитана је честитка председника Републике Србије поводом Дана 63. падобранске бригаде, у којој пише:
 
- Свим припадницима 63. падобранске бригаде упућујем искрене честитке поводом 14. октобра - Дана јединице, 80 година од формирања прве падобранске јединице и обележавања крсне славе, Покрова Пресвете Богородице.
 
Баштинећи традицију, дугу осам деценија, припадници 63. падобранске бригаде су кроз историју постојања увек испољавали висок ниво припадности својој војсци и свом народу. Ваша јединица са поносом носи највише одличје, које може добити једна војна јединица - Орден народног хероја, захваљујући борбеном и слободарском духу јединице, чврстом и високом моралу и одлучности да се одбрани отаџбина, 1999. године. У најтежим условима за отаџбину изнедрили сте хероје наше, којима се дичимо.
 
Да сте прави родољуби доказали сте свих ових година. У 2024. години, години јубилеја јединице, одликовани сте Орденом белог орла са мачевима, трећег степена за нарочите заслуге у изградњи система одбране и извршавању безбедносних задатака. Само најбоље јединице Војске Србије могу бити носиоци овог ордена Републике Србије.

Изузетно обучени и дисциплиновани, мотивисани и надасве професионални сте пример припадника елитне јединице Војске Србије, каква је 63. падобранска бригада. Ви сте синоним за војно падобранство. Пратећи развој модерне технологије, заједничким напорима смо успели да 63. падобранску опремимо новим оклопно-борбеним возилима, савременим личним наоружањем, опремом и средствима балистичке заштите, које поседују јединице сличне намене развијених армија. Победе на 70. отвореном падобранском првенству Србије и 23. падобранском вишебоју јединица специјалне намене, посебно ћемо памтити, јер су ова такмичења организована у част јубилеја.
 
Велико интересовање младића и девојака да буду војни падобранци и у строју херојске бригаде није случајно, јер ваши резултати су видљиви и препознатљиви. Ви сте достојни следбеници својих претходника, а нови нараштаји настављачи и јака карика у ланцу готово вековне традиције војног падобранства.
 
Уверен да ћете и у предстојећем периоду доказати и показати да само најбољи могу бити припадници ове наше елитне јединице, честитам вам празник, јубилеј и крсну славу, уз молитву да вас чува и штити, све вас и војску нашу, пресвета Богородица, покровитељка и заштитница православног хришћанског рода – наводи се у честитки председника Републике.
 
Премијер Вучевић открио је данас Споменик падобранцу на војном аеродрому „Наредник-пилот Михајло Петровић“ заједно са командантом 63. падобранске бригаде генералом Зонићем.

Према речима председника Владе, њему је припала част и дужност да се у име председника Републике и Владе Србије обрати на „овој светковини“. Он је у свом обраћању направио кратак осврт на одређене историјске околности које показују да „није случајно што смо данас сви овде заједно“.

- Поштовани припадници херојске 63. падобранске бригаде, ви сте баштиници дуге традиције. Традиције витешких чувара нашег неба и нашег копна. С великим поносом вам честитам Дан славне јединице, 80. годишњицу постојања, Дан војних падобранаца и вашу крсну славу. Данас стојим пред вама, пред елитом Војске Србије, с неизмерним дивљењем према свакоме од вас, јер сваки ваш корак, ваша жртва, скок, свака борба доказ су ваше војничке части и непоколебљиве оданости нашој отаџбини. Осам деценија је прошло од тренутка када је мала група храбрих добровољаца предвођена младим поручником Вранићем смело закорачила у непознато. Те 1944. године надомак Барија постављени су темељи на којима је изграђена ваша блистава традиција – рекао је премијер Вучевић.
 
Како је истакао, од тада до данас 63. падобранска бригада је кроз сваку битку, сваки задатак, сваки скок и сваку жртву стварала име које данас изговарамо с поносом.

- Ваш живот је обука, изазов, пожртвовање. Кроз најстроже критеријуме својом оданошћу и заветом братства доказујете да сте много више од војника. Ви сте чланови заједнице која никада не оставља једног од својих на цедилу, која је спремна да жртвује све за оне око себе, за заставу, за слободу. Тај дух заједништва и братства, та вера коју имате једни у друге чини вас непобедивим и неуништивим. Ваше наоружање и вештине су изванредни, али управо та снага јединства вас чини непобедивим – нагласио је председник Владе и додао да у данас урученом одликовању лежи признање за сваки зној, сузу и напор који су уложили у одбрану наше земље, да је то признање за све генерације падобранаца које су и раније исто тако часно служиле нашој отаџбини те да је Орден подсећање да су део нечег много већег и подстрек да наставе да оправдавају ту част у будућим задацима и изазовима.
 
Обраћајући се најмлађима у строју, премијер Вучевић рекао је да носе беретку која симболизује часну традицију и одговорност.
 
- Нека вам та беретка буде стални подстицај да будете достојни братства у који сте примљени. Следите своје командире, учите од њих, поштујте њихово искуство и никада не заборавите светле примере и традицију ваше јединице. Чврсто верујем да ће елитна 63. падобранска бригада наставити да своје задатке извршава у складу с највишим стандардима и професионализмом. Чувајте дух своје јединице, јер је он ваша највећа снага. Нека вас Пресвета Богородица увек прати и чува, водећи вас кроз сваки изазов, штитећи вас од сваке опасности. Живела наша славна војска! Живела Србија – закључио је председник Владе.
 
Генерал Зонић, поздрављајући присутне, истакао је да прослављајући данашњи јубилеј – 80 година од формирања јединице исписујемо још једну страницу херојске 63. падобранске бригаде елитној и јединственој јединици наше војске.

- Ангажовање јединице у рату на најтежим задацима и миру на реализацији падобранских скокова и најсложенијим облицима обуке формирао је небески строј наших погинулих припадника, који су жртвовали свој живот за јединицу и вољену отаџбину заједно са нашим огромним стројем ветерана и ратника 63. падобранске бригаде, који су ту увек кад треба. Заувек одани јединици негујемо јединствен однос са породицама погинулих и сваке године обележавајући помене преносимо сећања нашим младим припадницима на херојска дела наших жртава – рекао је генерал Зонић.
 
Он је истакао да је много уложено у опремање јединице, модернизацију опреме, набавку нових средстава и обуку и школовање припадника и поручио да јединица никада у својој историји није била бројнија те да тај број свакодневно расте кроз Пројекат 5.000 и да је кроз примања повећан животни стандард припадника и њихових породица.
 
- Светле вредности уграђене у 63. падобранску бригаду – љубав према отаџбини, слободи, храброст, част нашег оружја, нераскидив колектив и јак осећај припадности колективу и убудуће ће бити гарант извршавања свих задатака. Због тога сви заједно имамо обавезу да наставимо традицију да градимо јединицу вредну поштовања ордена народног хероја и Светог Саве и да је такву и бољу предамо наредним генерацијама – поручио је генерал Зонић.

Поводом данашњих празника, председник Владе, у пратњи министра Гашића, генерала Мојсиловића и генерала Зонића, положио је венац крај Зида сећања палим припадницима 63. падобранске бригаде, а потом је обишао Спомен-собу јединице.
 
Данашња свечаност уприличена је демо скоком падобранаца који су носили заставе Републике Србије, Војске Србије, 63. падобранске бригаде и Града Ниша.
 
Војној свечаности присуствовали су министри у Влади Србије, припадници Министарства одбране и Војске Србије, представници верских заједница, локалне самоуправе, ветерани и породице погинулих припадника 63. падобранске бригаде.
 
Дан 63. падобранске бригаде и Дан војних падобранаца обележавају се у знак сећања на 14. октобар 1944, када је у војној бази крај Барија у Италији формиран Први падобрански батаљон Народноослободилачке војске Југославије. Припадници 63. падобранске бригаде 14. октобра обележавају и крсну славу – Покров Пресвете Богородице.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
13.10.2024
mp4 (336,93 MB)
Свечаност
13.10.2024
mp4 (566,64 MB)
Обраћање председника Владе Вучевића
13.10.2024
mp4 (569,36 MB)
Обраћање бригадног генерала Зонића