Министарство одбране Републике Србије
 
11.10.2024.

Војска Србије јача за 102 подофицира



Војна свечаност поводом пријема у професионалну војну службу у својству подофицира и произвођења у чин водника полазника 24. класе Основног курса за подофицире одржана је данас у Дому Гарде у Београду.

Свечаности на којој су у први подофицирски чин промовисана 102 полазника курса, присуствовали су начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, с члановима свог колегијума, државни секретар у Министарству одбране Миле Јелић и породице и пријатељи најмлађих водника Војске Србије.
 
Честитајући водницима на првим подофицирским чиновима, генерал Мојсиловић је истакао да је данашњи дан веома значајан за Војску Србије јер добија нову генерацију подофицира који су показали спремност, моралну чврстину и обученост да у новој улози служе својој држави.

— Очекујем од вас, да и у наредном периоду наставите с једнаким квалитетом у раду и посебно захтевам да брига за животе и здравље припадника Војске Србије, као и ваш лични допринос очувању изграђене кохезије војних колектива, буду приоритет – рекао је, између осталог, начелник Генералштаба и додао да, захваљујући, непрекидном, стабилном, ка циљу усмереном и на стратегијском нивоу, опремању и развоју наоружања, данас с поносом можемо рећи да имамо ефикасну и рационално организовану Војску.

Након читања наредбе о унапређењу, начелник Генералштаба је уручио награде тројици најбољих у рангу — водницима Николи Ђурђевићу, Младену Драшковићу и Данилу Лукићу.

Обраћајући се присутнима у име полазника 24. класе Основног курса за подофицире, најбољи у рангу водник Никола Ђурђевић је истакао, да је нови пут који су он и његове колеге одабрали, пут на којем нису одговорни само за себе, већ и за друге, да воде људе, да брину о њима и да их са сваког задатка врате њиховим породицама.

Основни курс за подофицире је један од модела школовања за подофицире Војске Србије, који се реализује у трајању од шест месеци. Похађају га одабрани професионални војници који су претходно завршили Лидерски курс и који су радом и резултатима на војничким дужностима у својим јединицама заслужили прилику да постану подофицири Војске Србије. Они, током 26 недељa школовања, пролазе основну и специјалистичку обуку, као и стажирање у јединицама Војске Србије и оспособљавају се за командовање групом, тимом и одељењем.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
11.10.2024
mp4 (549,95 MB)
Обраћање генерала Мојсиловића
11.10.2024
mp4 (392,67 MB)
Обраћање водника Ђурђевића
11.10.2024
mp4 (194,24 MB)
Свечаност