Министарство одбране Републике Србије
 
10.10.2024.

Отворен научно-стручни скуп из области одбрамбених технологија ОТЕХ 2024



Међународни научно-стручни скуп из области одбрамбених технологија ОТЕХ 2024, у организацији Војнотехничког института и Управе за одбрамбене технологије Сектора за материјалне ресурсе, отворен је данас на Тари.

Отварајући 11. ОТЕХ, начелник Управе за одбрамбене технологије бригадни генерал Славко Ракић пожелео је учесницима добродошлицу и истакао да је ОТЕХ погодна платформа за одржавање постојеће и успостављање нове сарадње између представника домаћих и страних истраживачко-развојних, научних, образовних и производних институција.

- Ширење познанстава, размена нових сазнања, искустава и вештина, реалније сагледавање сопствених научних резултата у поређењу са другим, као и даље унапређење само су неки од  бенефита за учеснике овог скупа. Својим присуством доприносите даљем развоју и јачању технологија у појединим областима из домена одбране, што данас има немерљив значај подршке слободарском народу на очувању мира и слободе – рекао је генерал Ракић.

Он је нагласио да ће Војнотехнички институт, као највећа истраживачко-развојна институција у Министарству одбране, наставити да и даље игра важну улогу у процесу развоја и опремања Војске Србије савременим средствима наоружања и војне опреме из домаће индустрије.

- Министарство одбране ће настојати да очува позитиван тренд улагања у истраживачко-развојне пројекте, да јача кадровски истраживачко-развојни потенцијал, да инвестира у материјалне капацитете са акцентом на унапређењу инфраструктуре и лабораторија у области информационих технологија и вештачке интелигенције, као да и даље проширује и унапређује сарадњу наших истраживачко-развојних институција са сличним одбрамбеним и цивилним институцијама у региону и глобалним оквирима – истакао је генерал Ракић.

Присутнима се обратио и заступник директора Војнотехничког института пуковник доц. др Иван Покрајац који је нагласио да је велики број радова доказ да ОТЕХ представља значајну конференцију за размену знања, идеја и иновација у области одбрамбених технологија.

- Године постојања и квалитет радова довели су до тога да ОТЕХ постане препознатљиво место окупљања научника, истраживача, инжењера и конструктора ради презентовања научних достигнућа, размена идеја и искустава – истакао је пуковник Покрајац.

Уводно предавање одржао је др Владимир Цизеља о чувеном физичару, хемичару и академику Павлу Савићу, коме је посвећен овогодишњи ОТЕХ.

Отварању скупа ОТЕХ 2024 присуствовали су представници Министарства одбране и Војске Србије, ремонтних завода Војске Србије, представници фабрика одбрамбене индустрије Србије и бројних институција и установа из Србије и иностранства.

Током данашњег дана, у оквиру научностручног скупа ОТЕХ 2024, у организацији Сектора за материјалне ресурсе одржан је посебан округли сто на тему Модернизација одбрамбене индустрије у оквиру процеса модернизације Војске Србије.

Том приликом су представници Министарства одбране, Војске Србије и фабрика одбрамбене индустрије анализирали досадашње резултате, улогу и потенцијале одбрамбене индустрије у подршци унапређењу способности Војске Србије кроз опремање новим наоружањем и војном опремом из домаћег развоја и производње.

Округлом столу присуствовали су начелник Управе за одбрамбене технологије СМР МО бригадни генерал др Славко Ракић и начелник Управе за опремање и развој (Ј-5) Генералштаба Војске Србије, бригадни генерал Милан Поповић.

Научно-стручни скуп из области одбрамбених технологија ОТЕХ одржава се сваке друге године. Настао је 2005. године када је на Војној академији одржан под називом Одбрамбене технологије у функцији мира.
photoФОТО ГАЛЕРИЈА