Министарство одбране Републике Србије
 
28.09.2024.

Министар Гашић открио спомен-бисту Ђорђу Михаиловићу и присуствовао обележавању 106. годишњице пробоја Солунског фронта



Министар одбране Братислав Гашић, са министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немањом Старовићем, открио је данас спомен-бисту Ђорђу Михаиловићу испред његове куће у оквиру Српског војничког гробља на Зејтинлику у Солуну, на државној комеморативној свечаности поводом 106. годишњице пробоја Солунског фронта.

Том приликом, у пратњи пуковника Горана Несторовића и пуковника Дејана Станишића, министар Гашић положио је венце на Српском војничком гробљу на Зејтинлику и на гроб Ђорђу Михаиловићу, дугогодишњем чувару Српског војничког гробља.

Министар Гашић, у свом обраћању, истакао је да је нешто више од годину дана протекло од када се душа Ђорђа Михаиловића, нашег чика Ђорђа, преселила у Царство небеско, међу бесмртне чете српских јунака са Солунског фронта.

- Овде, на Зејтинлику, дуже од пола века, чика Ђорђе је брижно чувао Српско војничко гробље негујући успомене на жртве најсветлије наше историје, док и сам није постао њена жива слика. У његовој појави и гласу видели смо и чули прадедове пале за идеал слободе наше једине отаџбине. Кроз њега су нам се обраћали они који не дочекаше да поново прославе своју крсну славу на своме огњишту. У тим смо речима могли чути и поуку и опомену да је слобода Србије идеал од кога се не сме одустати никад и ни по коју цену – истакао је министар Гашић.

Према његовим речима, свака жртва овде покопана заклетва је и јемство пред Господом да се у име Његово своја земља мора бранити часно и као славска икона достојно у руке предати наследницима нашим.

- Данас смо се окупили на месту где почива Ђорђе Михаиловић да одамо почаст њему и његовом делу и да се поклонимо сенима готово 7.500 наших предака чији земни остаци почивају на Зејтинлику. Ми се данас подсећамо да оно што јесмо и што имамо није са нама послато, већ се за то страдало и гинуло – поручио је министар одбране.

Како је нагласио, чика Ђорђе је себи за живота подигао највећи споменик. 

- Деценијским тихим и стрпљивим радом он је у монументални мозаик успомене на див-јунаке са Солунског фронта уградио самога себе. А ми ћемо се, као захвални савременици и потомци, у скромности овоземаљског израза, спомеником који данас откривамо поклонити његовом делу и његовој жртви. Нека Господ душу његову настани тамо где праведници почивају! Нека је вечни покој солунским јунацима! Живела Србија – рекао је министар Гашић.

Министар одбране уписао је у спомен-књигу на Српском војничком гробљу на Зејтинлику следеће – Смрти, они које си поразила живеће овенчани вечном славом. Живела Србија и наша славна историја!

Говорећи о пробоју Солунског фронта 1918. године, министар Старовић, који је предводио државну комеморативну свечаност, рекао је да је он условио ослобођење Краљевине Србије и довео до окончања Првог светског рата те је с правом златним словима уписан у историји, како српског народа, тако и читаве Европе.

- Период од 1914. до 1918. године остао је у нас Срба упамћен као време великог страдања, али исто тако и као време највећег херојства и непролазне славе. Знамените победе српског оружја дале су важан допринос одлучујућој победи Антантиних савезника. Своје херојство српски војник је читавом свету приказао на Церу, Колубари, Кајмакчалану, на Солунском фронту и свим другим местима на којима су српски горостаси оставили своје гробове као вечну успомену на њихово јунаштво и мучеништво. Њихова храброст и родољубље нас све надахњује и представља неисцрпан извор националног поноса – рекао је министар Старовић.  

Српска војска пробила је део Солунског фронта на Кајмакчалану 15. септембра 1918. године и тиме отпочела завршне борбе за ослобођење Србије у Првом светском рату. Пробој Солунског фронта сматра се најзначајнијим војним успехом Србије у том рату.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
28.09.2024
mp4 (200,32 MB)
Обраћање министра Гашића
28.09.2024
mp4 (254,07 MB)
Комеморативне свечаности