Министарство одбране Републике Србије
 
27.09.2024.

Одржане свечаности полагања заклетве



Министар одбране Братислав Гашић присуствовао је данас свечаностима полагања заклетве у касарнама „Аеродром“ у Сомбору и „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву.

Свечаности у Ваљеву присуствовао је начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, а свечаности у Сомбору заменик начелника Генералштаба генерал-потпуковник Желимир Глишовић.

Заклетву у сомборској, ваљевској и у касарни „Војвода Петар Бојовић“ у Лесковцу положили су кадети 149. класе Војне академије и 16. класе Медицинског факултета Војномедицинске академије, слушаоци војностручног оспособљавања за резервне официре генерације „септембар 2024“, ученици 52. класе Средње стручне војне школе „1300 каплара”, као и кандидати за пријем у специјалне јединице по Пројекту 5.000 и војници на добровољном служењу војног рока генерације „септембар 2024“.
 
Честитајући положену заклетву присутнима у касарни у Сомбору, министар Гашић рекао је да их с великим задовољством поздравља у име свих припадника Министарства одбране и Војске Србије, у Сомбору, граду који памти бројне војне свечаности и са пијететом чува сећања на српске слободарске и војне традиције.

- Данас сте дали реч – велику и обавезујућу. Реч да ћете чувати и бранити сваку стопу наше вољене земље и право на слободу свих грађана Републике Србије. Војничка заклетва оставља дубок траг у животу сваког ко је положи. Иза њених речи чврсто стоји зрелост младог човека, васпитаног у духу родољубља. Онај који положи војничку заклетву показује спремност да се ухвати у коштац са животним изазовима и покаже одговорност и за себе и за друге. Данашњим чином стали сте у одважни и храбри строј у коме су, пре вас, стајали ваши очеви и ваши дедови. Зато од срца још једном честитам и родитељима наших кадета и војника. Хвала вам на томе што сте у својим породицама подигли савесне, храбре и патриотски настројене људе – поручио је министар одбране.

Обраћајући се кадетима Војне академије, министар Гашић истакао је да су одабрали професију која у нашем народу има велики углед и част, а до прве официрске розете „не долази се широким царским друмом, већ путем пуног изазова“.
 
- Нека вас на том путу надахњују славна дела српске војске и велике личности наше војне историје, али и речи војничке заклетве коју сте управо дали. Од данашњег свечаног чина заклетве ви сте заиста постали део Кадетске бригаде. Желим вам успешно школовање и да вас челично здравље и срећа прате на путу ка остварењу циља да постанете официри Војске Србије – нагласио је министар Гашић те поручио кадетима Медицинског факултета ВМА да је лекарска професија коју су одабрали уз униформу коју носе спој хуманости и части, здравствене етике и војничког морала, спој највиших врлина које могу ставити у службу свога народа и своје државе.

- Данас сте положили војничку, а по завршетку школовања предстоји вам и Хипократова заклетва. Нека вам речи оба велика завета буду водиља у предстојећем школовању и професионалној каријери – рекао је министар Гашић.
 
У обраћању војницима који су данас положили заклетву, министар Гашић нагласио је да изузетно поштује њихову одлуку да стану у строј своје војске.
 
- Ви сте слободном вољом одлучили да својој отаџбини ставите на располагање све своје умне и физичке способности. Одлуком да постанете војници показали сте велику зрелост и грађанску одговорност. Нема теже и уједно лепше службе својој отаџбини од служења војног рока. Ваше врлине, уз војничку обуку коју ћете проћи, биће најбољи гарант одбрамбене способности Србије. Униформа српског војника део је његове прошлости, садашњости и будућности. Униформа српског војника део је нашег фолклора. Униформа српског војника је синоним за рад, ред, дисциплину, сигурност. У њој наш народ види све оно честито и вредно што Србија има. Зато је носите достојно и достојанствено – рекао је министар Гашић.

Према његовим речима, Војска Србије и сви њени припадници увек ће бити поуздан ослонац нашој отаџбини и свим њеним грађанима у добру и у злу и додао да развијамо оперативне способности и морал, обучавамо се и опремамо за одбрану Србије и заштиту њених виталних интереса и вредности, са искреном жељом и надом да те способности никада у нашој стварној ситуацији нећемо морати да употребимо.
 
- Поштовани кадети и војници, будите поносни на данас изречену заклетву. Немојте никада да заборавите да је слобода наше Србије највећа вредност и идеал који штитите. Живела Војска Србије!  Живела Србија – поручио је министар одбране.
 
Свечаности у Сомбору присуствовали су вршилац дужности помоћника министра за политику одбране Предраг Бандић, шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал Горан Момчиловић, ректор Универзитета одбране бригадни генерал проф. др Бобан Ђоровић, начелник Управе за војно здравство бригадни генерал др Радивоје Анђелковић, заменик команданта Команде за обуку пуковник Небојша Цветковић, командант Првог центра за обуку пуковник Лазар Остојић, представници Министарства унутрашњих послова, локалне самоуправе, верских заједница, родбина и пријатељи кадета и војника.

Обраћајући се присутнима у касарни у Ваљеву, министар одбране поручио је да је полагање војничке заклетве чин дубоког поштовања и вере у вредност које наша војска негује и чува и да је она узлет у зрелост и мера одговорности коју млад човек показује према својој земљи и свом народу.
- Војничка заклетва је линија коју човек повлачи између онога што може и онога што никада не може бити предмет компромиса, а то је слобода своје земље и свог народа. Зато је ваша одлука да станете у строј Војске Србије показатељ и карактера и васпитања. Онај ко изабере да носи униформу завређује посебно поштовање, јер бити војник значи служити општем добру, бити у заветном односу са отаџбином и бити спреман за напоре и одрицања ради одбране и остваривања најплеменитијих вредности једног друштва – истакао је министар Гашић.
 
Он је поручио да су генерације пре њих стајале у истом таквом строју обавезујући се на службу и верност отаџбини.

- Ваши прадедови, дедови и очеви никада нису узмакли пред уценом и претњом нашој слободи. Стајали су чврсто и бранили своје. Будите их достојни увек и у свакој ситуацији. Поштовани кандидати за специјалне јединице, од тренутка кад сте одлучили да будете припадници елитног строја Војске Србије прихватили сте одрицање, одговорност и обавезе које тај позив носи. Од вас се очекује храброст и вештина која превазилази границе просечног војника, челична дисциплина и спремност да будете кадри „стићи и утећи и на страшном месту постојати”. Чека вас тешка и изазовна селективна обука на којој морате дати све од себе да бисте заслужили место у 72. бригади за специјалне операције и Одреду војне полиције специјалне намене „Кобре”. У том подухвату нека вас служи здравље и прати јуначка срећа. Будите уверени да ће, када ступите у строј елите, држава Србија и њени грађани умети да цене ваше способности и одрицање – поручио је министар Гашић.

Обраћајући се слушаоцима војностручног оспособљавања за резервне официре, он је нагласио да су у строју млади и образовани људи, академски грађани, чија решеност да после завршених студија стекну звање резервног официра наше војске говори о снази њихове личности и вредностима које баштине породице из којих долазе.

- Она, такође, говори и о амбицији многих од вас да постанете део професионалног састава Војске Србије. Учините све да у предстојећим месецима стекнете што више знања и вештине које ће вам помоћи у будућој официрској каријери. Поштујте своје командире и учите од њих. Данас су они ваши учитељи, а сутра ће вам бити колеге. Имајте на уму да се по знању, понашању, дисциплини и достојанству ни по чему не смете разликовати од колега који су завршили Војну академију. Залагањем докажите да сте вредни чина резервног потпоручника и пријема у професионалну војну службу – рекао је министар Гашић.

У свом обраћању родитељима слушалаца и кандидата у строју, министар одбране нагласио је да данас није само дан поноса за те младе људе који полажу војничку заклетву, него је и њихов дан и доказ да су успели да их изведу на исправан пут.
 
- Ви сте ти који сте их научили вредностима, дисциплини, поштовању и љубави према својој отаџбини. Вама припада захвалност наше државе и војске, јер ови прелепи младићи и девојке данас не би били овде без узора части и родољубља које сте им ви усадили. Знајте да као министар одбране и као родитељ делим вашу радост и понос који осећате – истакао је министар Гашић и поручио кандидатима и слушаоцима да ступају у строј Војске Србије која је из дана у дан све јача.

Министар одбране рекао је да је држава решена да настави улагање у најсавременије наоружање и опрему, као и у побољшање социјалног статуса наших припадника.
 
- Ви који након завршеног војностручног оспособљавања за резервне официре и селективне обуке за специјалне јединице постајете професионални припадници Војске Србије имаћете прилику да градите своје каријере и осигурате будућност за себе и своје породице. Синови и кћери Србије, ваша заклетва данас одјекује у целој нашој земљи. Нека одјекује заувек и у вашим срцима. Поносно носите знамења наше војске и чувајте част и достојанство униформе којој грађани Србије безрезервно верују. Нека вам је срећна заклетва. Живела Војска Србије! Живела Србија – закључио је министар Гашић.
 
Полагању заклетве у Ваљеву присуствовали су командант Команде за обуку генерал-мајор Зоран Насковић, шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал Горан Момчиловић, начелник Управе за односе са јавношћу бригадни генерал доц. др Михаило Зоговић, командант 72. бригаде за специјалне операције бригадни генерал Мирослав Талијан, начелник Војне академије пуковник ванр. проф. Срђан Благојевић, командант Другог центра за обуку пуковник Саша Стојиљковић, представници Министарства унутрашњих послова, локалне самоуправе, верских заједница, бројна родбина и пријатељи слушалаца и кандидата.

Кадет Вељко Вуковић из Шапца рекао је да је Медицински факултет ВМА изабрао због могућности напредовања након завршеног факултета.
 
- Војна академија и Војномедицинска академија пружају специфичан начин образовања који се разликује у односу на остале факултете. Медицина је сама по себи тешка и обимна, а на Војномедицинској академији имамо мања одељења, стручније групе, професоре који су веома добро образовани и то знање могу да нам пренесу – нагласио је кадет Вуковић.
 
Заклетву у Сомбору положила је данас Тара Митић из Новог Сада, која је уписала Медицински факултет ВМА.
 
- Сматрам да ми Војна академија и Војномедицинска академија пружају веће могућности, него неки цивилни факултети, да се остварим на многим пољима, да напредујем и радим на себи више него да нисам у оваквом колективу и систему. Радујем се школовању и ничег се не бојим – истакла је кадеткиња Митић.
 
Војник Марко Николић из Бачке Паланке каже да је служење војног рока дечачки сан и жеља да понесе униформу, али и породична традиција.

- Сматрам да су ред, рад и дисциплина потребни сваком младом грађанину ове земље и да треба да се одазову на овај позив – истакао је војник Николић.
 
Слушалац војностручног оспособљавања за резервне официре Александра Златановић положила је данас војничку заклетву у Ваљеву и истакла да је по струци професор на Факултету спорта и физичког васпитања, али да је одувек желела да буде део строја Војске Србије.
 
- Данас су дошли да ме подрже родитељи и најбоља другарица, сви смо ово дуго чекали, тако да смо пресрећни, а после ћемо и да прославимо – рекла је Александра Златановић не скривајући понос и радост.
 
Вукашин Коцић из Ниша након завршеног Медицинског факултета одлучио је да обуче униформу и настави породичну традицију.
 
- Привлачи ме униформа и желим да служим својој отаџбини. Овим путем бих позвао све своје вршњаке који су завршили цивилне факултете да стану у строј и служе отаџбини – истакао је слушалац војностручног оспособљавања за резервне официре Коцић.

Свечаности полагања заклетве у Лесковцу присуствовали су в.д. помоћника министра за људске ресурсе Синиша Радовић, директор Инспектората одбране генерал-мајор Жељко Петровић, начелник Оперативне управе Генералштаба генерал-мајор Тиосав Јанковић, начелник штаба Команде за обуку пуковник Милован Васић и командант Трећег центра за обуку пуковник Зоран Цветковић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
27.09.2024
mp4 (353,53 MB)
Обраћање министра Гашића на полагању заклетве у Сомбору
27.09.2024
mp4 (183,73 MB)
Полагање заклетве у Сомбору
27.09.2024
mp4 (423,85 MB)
Обраћање министра Гашића на полагању заклетве у Ваљеву
27.09.2024
mp4 (286,32 MB)
Полагање заклетве у Ваљеву
27.09.2024
mp4 (144,37 MB)
Изјаве