Министарство одбране Републике Србије
 
26.09.2024.

Једновремене патроле снага Војске Србије и Кфор у очувању безбедности



Припадници Војске Србије ангажовани су на непрестаном праћењу ситуације дуж административне линије према Косову и Метохији и контроли Копнене зоне безбедности. На овом задатку, у складу са Војно-техничким споразумом, сарађују са припадницима међународних снага распоређених у нашој јужној покрајини.

Међу бројним заједничким активностима снага Војске Србије и Кфора, по свом значају се издвајају једновремене патроле, које се реализују са обе стране административне линије ради праћења ситуације на терену и спречавања илегалних активности, али и унапређења међусобног поверења и разумевања.

Припадници Треће бригаде копнене војске реализовали су ове недеље једну такву патролу са припадницима Регионалне команде Исток мисије Кфор у одсеку одговорности базе Војске Србије „Шушњак“, у близини Куршумлије. Том приликом, они су разменили информације о стању на терену и прикупили податке који могу бити од значаја за реализацију задатака у наредном периоду.

Потпуковник Ђорђе Петровић из Комисије за примену Војно-техничког споразума истакао је да успостављене линије комуникације омогућавају непрекидну размену информација, било да се ради о спровођењу редовних задатака или о догађајима који захтевају хитно реаговање једне од страна.

— Од 2001. године редовно се одржавају састанци на свим нивоима сарадње, а реализују се по принципу реципроцитета по месту одржавања, наизменично у зони одговорности Војске Србије и Кфора, што доприноси међусобном поверењу. Током састанака размењују се информације о актуелној безбедносној ситуацији на простору Аутономне Покрајине Косова и Метохије и дуж административне линије — рекао је потпуковник Петровић и додао да се на састанцима усаглашавају мере за унапређење стања безбедности кроз планирање заједничких извиђања, једновремених патрола и осматрачница.

Патроле се реализују у складу са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244, као и Војно-техничким споразумом, на основу којег је формирана Заједничка комисија за спровођење Споразума, која има значајно место у процесу успостављања добрих односа.

Једновремене патроле Војске Србије и Кфора реализују се по договореним процедурама од 2005. године, што је утицало на значајно смањење броја илегалних активности у захвату административне линије са Косовом Метохијом и унапређење стања безбедности у овом делу земље.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
26.09.2024
mp4 (80,19 MB)
Изјава потпуковника Петровића
26.09.2024
mp4 (72,68 MB)
Једновремена патрола Војске Србије и Кфор