Министарство одбране Републике Србије
 
25.09.2024.

Oбука борбених послуга у артиљеријској бригади



На локацијама размештаја Мешовите артиљеријске бригаде и на полигонима у околини Ниша у току је реализација обуке борбених послуга самоходних топ-хаубица 155 мм „НОРА Б-52“.

Обука се реализује с циљем одржавања високог нивоа способности за пружање артиљеријске ватрене подршке маневарским јединицама Војске Србије у извођењу операција и оспособљавања професионалних војника за додатне дужности у оквиру послуга овог оруђа, како би се обезбедила замењивост састава и унапредили жилавост и борбена отпорност јединице.

Послуге у овој фази обуке тежишно увежбавају радње на извиђању и поседању ватреног положаја, употребу аутоматизованог система за управљање ватром и извршење посредног гађања, у складу са задатим стандардима и нормама за ефикасно дејство. У наставку их очекује теренска обука и гађања, на којима ће бити проверен ниво тактичке и ватрене обучености за реализацију наменских задатака.

Самоходна топ-хаубица 155 мм „НОРА Б-52“ је потпуно аутоматизовани систем који одликује висока тачност и прецизност артиљеријске ватре, уз минимално време за поседање и напуштање ватреног положаја и обраду података. Њеним увођењем у оперативну употребу значајно је унапређена способност јединице за дејство по циљевима од тактичког, оперативног и стратегијског значаја.
photoФОТОГАЛЕРИЈА