Министарство одбране Републике Србије
 
23.09.2024.

Обука шпанских војника у Центру АБХО



У Центру атомско-биолошко-хемијске одбране Војске Србије у току је обука припадника Оружаних снага Краљевине Шпаније за рад сa реалним токсичним хемикалијама.

Обука се реализује у специјализованим лабораторијама и на полигону „Равњак“ у Крушевцу, уз стручну подршку инструктора из нашег центра, а циљ је унапређење знања о токсичним хемикалијама, мерама заштите на раду и практично оспособљавање припадника шпанских АБХО јединица за рад са овим отровним супстанцама.

Програм двонедељног обучавања обухвата теоријску и практичну наставу из ове области. Акценат је на извиђању контаминираног земљишта и објеката, хемијској детекцији и деконтаминацији наоружања и опреме и пружању медицинске помоћи у случају тровања токсичним хемикалијама. 

Обука припадника Оружаних снага Краљевине Шпаније с реалним токсичним хемикалијама изводи се у Центру АБХО Војске Србије од 2016. године. Ова обука представља једну од бројних активности билатералне војне сарадње Србије и Шпаније, а њена реализација је у функцији јачања међусобног поверења и укупних односа двеју земаља.
photoФОТОГАЛЕРИЈА