Министарство одбране Републике Србије
 
21.09.2024.

Обележена 80. годишњица мисије „Халијард"



Државна церемонија полагања венаца и одавања почасти поводом 80. годишњице операције „Ваздушни мост – Мисија Халијардˮ одржана је данас у Прањанима.

Церемонију полагања венаца предводио је изасланик председника Републике Александра Вучића министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић, а венац је положио вршилац дужности помоћника министра одбране за политику одбране Предраг Бандић у пратњи генерал-потпуковника Душка Жарковића и пуковника Веселина Милановића.

На данашњој церемонији венце су положили и амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофер Хил, представници Општине Горњи Милановац, делегације пет држава учесница „Мисије Халијардˮ и Фондације Халијард са члановима породица учесника ове мисије.

Обраћајући се присутнима министар Старовић рекао је да је допринос који је дао српски народ у Другом светском рату често био неоправдано заобиђен и заборављен.

- Српски део Југославије је часно 1941. године одбацио споразум о приступању Тројном пакту и то у моменту када се готово читава Европа налазила под Хитлеровом чизмом, ту је стигла веома брзо. У краткотрајном Априлском рату Југославија је раскомадана након чега су успостављени брутални системи окупационих режима. Међутим, исти тај српски народ је смогао снаге да 1941. године подигне устанак против нацистичких освајача. Ове храбре и часне одлуке плаћене су скупом ценом немилосрдног уништавања српског народа. Срби су у кључном историјском моменту спасавали савезничке авијатичаре и тиме створили трајан залог пријатељства и поштовања између Србије и Сједињених Америчких Држава. Операција „Ваздушни мост“ била је једна од најуспешнијих спасилачких војних акција током трајања Другог светског рата – рекао је министар Старовић.

Прелетом транспортног авиона Ратног ваздухопловства Оружаних снага САД изнад Прањана и падобранским скоком припадника Специјалне антитерористичке јединице МУП и Оружаних снага САД указано је поштовање потомцима припадника Југословенске војске и мештана Прањана и околине, који су учествовали у спасавању америчких пилота током 1943. и 1944. године.

Организатор церемоније је Одбор Владе Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
21.09.2024
mp4 (94,33 MB)
Обележавање 80. годишњице мисије Халијард