Министарство одбране Републике Србије
 
20.09.2024.

Одржан приказ способности Војске Србије „Застава 2024“



Приказ способности Војске Србије „Застава 2024“, коме су присуствовали председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, министар одбране Братислав Гашић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, одржан је данас на војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић” у Батајници.

Приказу су присуствовали председник Републике Српске Милорад Додик, српски члан председништва Босне и Херцеговине Жељка Цвијановић, председник Владе Србије Милош Вучевић, председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, председник Владе Републике Српске Радован  Вишковић и министри у Влади Републике Србије.
 
Након реализованог приказа председник Вучић истакао је да је поносан на Војску Србије и на све што су урадили.

- Не постоји ниједна област у којој смо тако драстично напредовали као што је Војска Србије и положај војника. Не заборавите да је просечна плата војника била, пре само десет година, 330 евра, а данас је, још мало, па четири пута већа. То је невероватан напредак. О оружју и оруђу да не говорим, ја сам сада видео овде „алас“ ракете на којима смо дуго, осам, девет година радили напорно и тешко, једна од најбољих ракета у свету - истакао је председник Вучић.

Он је рекао да данас имамо до четири и по пута више дронова приказано него на прошлом приказу и захвалио свим људима у Војнотехничком институту на даноноћном раду.

- Произвели смо првих 1.000 „комараца камиказа“, оних који не носе велики терет и велики експлозив, али наносе огромну штету и велику панику у непријатељским редовима. Имамо првих 1.000 комада, 500 смо их овде довезли - истакао је председник Вучић захваливши се и људима из приватних компанија и „Југоимпорту“ на изложеним средствима на данашњем приказу.

Обраћајући се, након обиласка приказа, председник Вучић рекао је да данас фирме наменске индустрије боље послују.

- Ово су велики резултати. Могли сте да видите и наше ваздухоплове којих је више него икада. Ускоро ће бити ојачани, за само три или четири године, са 12 најмодернијих „рафала“, али нећемо ту да станемо. Наставићемо, ми смо већ сада наручили нове вишецевне бацаче ракета из иностранства, али ћемо набавити и неко од оруђа које ће имати доминацију и правити и стратешку и тактичку предност за Републику Србију. Све у циљу одвраћања потенцијалног агресора на нашу територију, јер као што је познато Србија нема никакве агресивне или офанзивне намере - рекао је председник Србије.

Председник Вучић нагласио је да је поносан на војску, јер је приметан огроман напредак и најавио одлуку о увођењу обавезног војног рока.

- Данас очекујем да на Свечаној седници Владе донесу одлуку о увођењу војног рока у Србији, који би трајао 60 плус 15 дана, 75 дана укупно. Неупоредиво, пет пута мање него у наше време, а не морам да кажем да ће свакако изласци бити много лакши него што су били у наше време и читава дисциплина много мања него у наше време, али ће морати да постоји. И мислимо да је важно да тиме мушкарци, пре свега, стичу више одговорности, озбиљности, постају људи. Верујемо да ћемо имати и значајан број девојака које желе добровољно да у томе учествују, само ће за мушкарце бити обавезно - нагласио је председник Вучић.

На крају свог обраћања председник Србије истакао је да је на данашњем приказу било изложено око 1.000 средстава више него на претходном, као и највећи број опремљених војника на једном месту који су високо мотивисани.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је данашњи догађај веома важан, јер ствара морал код народа који доприноси привржености држави, а да је напредак Србије импресиван.

- Опремљеност, морал војника, спремност на одбрану и патриотизам који показују, а  видело се овде и кроз вежбу коју смо посматрали, веома су важни. То значи да су и припадници војске са становишта материјалне сигурности веома стабилни и да се у том погледу води рачуна о свим сегментима овде у Србији - нагласио је председник Републике Српске и честитао свима на учешћу у импресивном приказу и изградњи Војске Србије која ће бити још снажнија.
На данашњем приказу било је ангажовано више од 6.000 припадника Министарства одбране и Војске Србије, око 2.500 средстава наоружања и војне опреме и више од 50 ваздухоплова, а посетиоци су били у прилици да виде летачки програм, приказ дела способности специјалних снага и Ратног ваздухопловства и ПВО, као и дефиле јединица Војске Србије.

Приказ способности „Застава 2024“ почео је падобранским демо скоком припадника 63. падобранске бригаде са заставама Републике Србије и Војске Србије из хеликоптера H-145М.

Уследио је приказ блиске ваздушне борбе применом одбрамбених и нападних маневара у којој је учествовао пар авиона „МиГ-29“. Након тога приказана је ваздухопловна ватрена подршка авионима „Орао“ и „Супергалеб“, а потом са циљем припреме просторије за хеликоптерски десант борбени хеликоптери „Ми-35“ дејствовали су по непријатељу.

Након непосредне ваздухопловно ватрене подршке створени су услови за хеликоптерски десант. Тимови специјалних снага десантирали су се техником брзог спуштања „Fast Rope“ из хеликоптера „Ми-8“, „Repelling“ из хеликоптера „Ми-17“, као и техникама „Touch and go“ и „Repelling“ из хеликоптера „H-145М“.

Током извођења хеликоптерског десанта ватрену подршку извршили су припадници специјалних снага на квадовима и беспосадним платформама „мали милош“ док су борбено осигурање просторије извршили хеликоптери „Гама“.

У наставку приказа способности наступио је дефиле јединица Војске Србије у којем су учествовали подешелони Копнене војске, Команде за обуку, 72. бригаде за специјалне операције, 63. падобранске бригаде, Одреда војне полиције специјалне намене „Кобре“ и подешелон извиђачких јединица.

Уследио је налет ваздухопловних ешелона, авиона „МиГ-29“, „Орао“, „Супергалеб“, CASA 295, хеликоптера „Ми-35“, „Ми-17“, „Ми-8“, „H-145“ и „Гама“.

Посетиоци су били у прилици да виде најсавременије наоружање и војну опрему којим су опремљене јединице Војске Србије, као и део средстава из развоја предузећа домаће одбрамбене индустрије.

На војном аеродрому у Батајници могли су да виде противваздухопловне ракетне системе „FK-3“, „HQ-17" и „панцир“, беспосадне ваздухоплове, радарске системе ГМ400 и ГМ200, противоклопне ракетне системе „Корнет“, борбена оклопна возила „Милош“, „Лазар-3“, БОВ ОТ, МРАП, „Хамер“, „Беркет“, „БРДМ-2МС“, БТР-80А, квадове, беспосадна возила „мали милош“ и антидрон ометаче.

Изложена су и бројна артиљеријска средства, међу којима су самоходна топ-хаубица 155 мм „НОРА Б-52“, модернизована хаубица 122 мм „Гвоздика“, модернизовани оклопни транспортер „КОТ“, модуларни „Огањ“, „Тамнава“, „Перун“, самоходна хаубица 122 мм „Сора 2“ и универзална покретна артиљеријска рачунарска станица „УПАРС“,
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
20.09.2024
mp4 (468,29 MB)
Изјава председника Вучића
20.09.2024
mp4 (225,62 MB)
Изјава председника Републике Српске Милорада Додика
20.09.2024
mp4 (234,42 MB)
Приказ способности Војске Србије „Застава 2024“