Министарство одбране Републике Србије
 
14.09.2024.

Промовисани најмлађи официри Војске Србије



Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, заједно са министром одбране Братиславом Гашићем и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем, присуствовао је данас свечаности испред Дома Народне скупштине, на којој је у прве официрске чинове промовисано 177 кадета Војне академије и Медицинског факултета Војномедицинске академије.

Свечаности су присуствовали председница Народне скупштине Ана Брнабић, председник Владе Милош Вучевић и министри у Влади Србије. 

Обраћајући се младим официрима председник Вучић рекао је да се од данас налазе у првим редовима за одбрану наше отаџбине. Он је истакао да увек морају бити са својим народом и са својом војском и да пред нама није лак период.

- Увек смо се суочавали са изазовима, са онима који би да нам откидају део територије, са онима најјачим у свету који би ретко разумели наше потребе, наше жеље, наш Устав и  нашу отаџбину. И без обзира на све, успевали смо да сачувамо мир, успевали смо да одбранимо наше виталне, државне, националне интересе, али смо успевали и да поправимо материјални положај војника.  Данас наша војска живи много боље него пре 10 година и живеће још много боље. И сутра ћемо, већ за који месец, повећавати плате, поново вам омогућити да живите пристојно, да можете да обезбедите сигуран живот за своје породице. Али немојте да помислите и једног тренутка да ће ваша дужност и ваше обавезе да буду мале - нагласио је председник Вучић.

Он је замолио најмлађе потпоручнике да не дозволе да им пролази дан за даном, а да не промене ништа и да осим храбрости, која им је својствена, покажу  одговорност, озбиљности и посвећеност у раду. Он је том приликом рекао да данас живимо у свету у којем се никада више о вредностима није причало, а вредности никада мање није било, али и у свету у којем сви гледају само своје интересе без жеље за компромисом.

- У тим условима наша војска мора да буде све  јача, у тим условима наша војска мора да буде све снажнија. Желим и да вас обавестим да сам као врховни командант и председник Републике потписао своју сагласност за обављање редовног војног рока у трајању од 75 дана. Желим да верујем да ће Влада Србије да усвоји ту одлуку. Желим да верујем да сви разумете колико нам је потребна јака војска, колико ћемо још морати да купујемо наоружања, да правимо, да стварамо. Није наша жеља да било кога нападнемо, нити ћемо то да чинимо, али наша је жеља да одвратимо све оне који нам свакога дана бесомучно прете, а ви сте тај бедем и најчвршћа стена која је гарант тог одвраћања - рекао је председник Вучић и захвалио потпоручницима на љубави коју су посветили својој земљи.

На почетку данашње свечаности, рапорт председнику Републике предао је начелник Војне академије пуковник проф. др Срђан Благојевић. Након читања Указа, председник Вучић најбољим кадетима уручио је официрске сабље са посветом.

Пуковник Благојевић истакао је да је Војна академија и ове године обавила свој часни задатак истичући да најмлађе официре одликује стручност, храброст и оданост војсци и држави.

 – Њихове мишице су снажне, воља јака, а корак сигуран. Војна академија је гарант њихових официрских компетенција - рекао је начелник Војне академије.
 
Војну академију завршило је 159 кадета и кадеткиња 144. и 145. класе те високошколске установе, међу којима су 3 кадета из Оружаних снага Босне и Херцеговине и 2 кадета из Министарства унутрашњих послова Републике Српске. Медицински факултет ВМА завршавају 23 младића и девојака из 10. класе Медицинског факултета ВМА. У прве официрске чинове Војске Србије промовисано је 177 кадета Војне академије и Медицинског факултета ВМА. 

Ректор Универзитета одбране бригадни генерал проф. др Бобан Ђоровић  честитајући најмлађим потпоручницима Војске Србије завршетак студија и улазак у официрску професију рекао је да професионалног официра пре свега чине професионално знање, официрска етика и осећај припадности официрској професији.
 
- Ви сте сада на почетку професионалног развоја у свему осталом, осим у официрској етици, која остаје непромењена за све нас. Истрајавајући на путу врлине, официр гради ауторитет, а једно од значења ауторитета јесте уздизање, официр својим врлинама уздиже себе и друге, све са којима ради, подижући њихове капацитете за извршавање задатака јединице. Када је реч о знању, стекли сте га да са поносом можете да кажете да сте професионални официри - рекао је генерал Ђоровић додајући да знање даје смелост и да се знањем побеђују непријатељи.

Најбољи кадети Војне академије су Лазар Тадић – први у рангу у виду Копнене војске, Сара Николић – прва у рангу у виду Ратног ваздухопловства и ПВО, Никола Васић– први у рангу у службама. Најбоља кадеткиња Медицинског факултета ВМА је Александра Стајић.
 
Обраћајући се у име кадета класа које су данас промовисане, потпоручник Никола Васић истакао је да су на Војну академију дошли из разних крајева отаџбине, уједињени поносом који осећају кад се вијори српска тробојка и када се чују стихови химне.

- Обука, испити, они лепи и мање лепи тренуци научили су нас да оно што нас чини људима нису успеси, већ труд који стоји иза њих и снага да устанемо онда када поклекнемо. У таквим тренуцима можда је и пресудно имати правог пријатеља. Зато је сабља највеће признање и понос сваког официра, признање свима вама који сте током ових, не тако лаких, година умели да пружите подршку. Она је заслуга овог строја, у коме је заједништво императив, али и вас, пријатеља, браће, сестара и родитеља – нагласио је потпоручник Васић.
 
Дефиле најмлађих потпоручника и кадета Универзитета одбране увеличао је налет  авиона МиГ-29, а том приликом упућена је честитка најмлађим официрима.

- Нашим најмлађим колегама честитамо први официрски чин. Служите часно свом народу и будите понос своје отаџбине. Живела Србија - поручио је промовисаним потпоручницима пилот капетан прве класе Синиша Анакијев.
 
Свечаност је увеличао и културно-уметнички програм Уметничког ансамбла Управе за односе са јавношћу Министарства одбране „Станислав Бинички” и Репрезентативног оркестра Гарде Војске Србије.

Данашњој свечаној промоцији потпоручника присуствовало су и представници дипломатског кора, делегације оружаних снага пријатељских и партнерских земаља и верских заједница, породице и пријатељи промовисаних потпоручника и многобројни грађани.
 
Као и сваке године чланови породица, родбина и пријатељи најмлађих официра Војске Србије са нестрпљењем су ишчекивали тренутак када ће шапке полетети у ваздух.
 
Владица Ђорђевић дошао је из Ниша како би свом сину пружио подршку на данашњи дан када се промовише у први официрски чин.

- Данас сам дошао са супругом и са фамилијом да присуствујем овом свечаном чину, где ће наш син који је завршио Медицински факултет на ВМА бити промовисан у први официрски чин. Ово је посебан дан и за наше младе кадете који данас постају официри, за њихове родитеље, за фамилију, али и за целу државу Србију, јер ово је оно што једну државу чини јаком и моћном. Наравно да смо данас сви поносни – рекао је Владица.
 
Поносни  деда Зоран Ђукић дошао је из Бајине Баште да подржи унуку, јер се према његовим речима можда само једном у животу пружи прилика да се неко подржи на овај начин.

- Дошао сам да подржим унуку Милицу. Ово ретко где има да се овако приказује, још Србија то одржава, а ја сам био војник и знам шта је то. Можда једном у животу имаш некога тако да подржиш – истакао је Ђукић.
 
Мина Полимац из Горњег Милановца, поносна је на свог момка који данас постаје официр.
 
- Овде сам да подржим свог момка Лазара Симића који данас постаје официр. Много сам поносна, сад ћу почети да плачем. Дуго смо заједно и ту смо били једно за друго и много ми је драго што видим сад овде да стоји и да је остварио своје снове – рекла је Мина, не скривајући емоције.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
14.09.2024
mp4 (472,95 MB)
Обраћање председника Вучића
14.09.2024
mp4 (421,73 MB)
Обраћање бригадног генерала проф. др Бобана Ђоровића
14.09.2024
mp4 (264,8 MB)
Обраћање потпоручника Николе Васића
14.09.2024
mp4 (148,51 MB)
Изјаве публике
14.09.2024
mp4 (280,27 MB)
Свечаност