Министарство одбране Републике Србије
 
06.09.2024.

Билатералне консултације у области одбране са Чешком Републиком



Делегација Министарства одбране, коју је предводио вршилац дужности помоћника министра за политику одбране Предраг Бандић, боравила је у Прагу, ради одбрамбених консултација са делегацијом Министарства одбране Чешке Републике, коју је предводио директор Дирекције за политику одбране др Мартин Ригл.

Током разговора, размењени су ставови о политичко-безбедносној ситуацији у региону и свету. Констатовано је да је сарадња Чешке и Србије у успону и да има историјску основу у традиционално пријатељским односима два народа. Саговорници су истакли заједничко опредељење за унапређење сарадње у области одбране и њено усклађивање са укупним односима две земље. Посебно је наглашена спремност за интензивирање и конкретизацију сарадње у области војне индустрије и економије, као и војно-војне, војнообразовне и сарадње у области војне историје и традиције.

Помоћник министра Бандић истакао је важност поновног успостављања војно-политичког дијалога Србије и Чешке за боље разумевање и јачање безбедности. Он је упознао саговорника са спољнополитичким приоритетима Србије и значајем наставка европског пута, као и са напорима за јачање економске сарадње и дијалога у региону Балкана, као предуслова за укупан просперитет и јачање поверења.

Директор Ригл нагласио је да за Чешку Србија представља важног партнера у региону, због чега је одржавање континуитета војно-политичког дијалога на највишем нивоу од великог значаја. Он је истакао да ће Чешка наставити са пружањем подршке и преношењу искустава Србији на њеном путу европских интеграција.  Ригл је рекао да  је унапређење сарадње у области одбране, у обостраном интересу, истакавши значајан потенцијал на више поља одбрамбене сарадње.
photoФОТОГАЛЕРИЈА