Министарство одбране Републике Србије
 
04.09.2024.

Редовна замена контингента Војске Србије у мировној операцији на Синају



Припадници Војске Србије који су од марта ове године били ангажовани у међународној мировној операцији на Синајском полуострву вратили су се у Републику Србију након успешног завршетка учешћа у мисији и предаје дужности новом контингенту.
Реч је о другој ротацији инжињеријске јединице Војске Србије која је учествовала у овој мисији независне мировне организације „Мeђународне снаге и посматрачи“. Они су током свог ангажовања одговорно и професионално извршавали све постављене задатке, чиме су завредели највише оцене и похвале од стране команде међународних снага у овој мисији. 

У зони операције су их заменили припадници треће ротације инжињеријске јединице Војске Србије који су, након примопредаје дужности, започели своје шестомесечно ангажовање на извођењу инжињеријских и инфраструктурних радова у кампу мисије у јужном делу Синајског полуострва.
Мисија независне мировне организације „Мeђународне снаге и посматрачи“ је настала у складу са споразумом између Арапске Републике Египaт и Државе Израел 1981. године, са циљем спровођења безбедносних одредаба Египатско-израелског споразума из 1978. године, а Војска Србије од јула прошле године у мисији ангажује десеточлану инжињеријску радну групу у саставу америчког контингента.
photoФОТОГАЛЕРИЈА