Министарство одбране Републике Србије
 
03.09.2024.

Српски ваздухопловни системи и беспилотне летелице на сајму у Египту



Делегација Министарства одбране и Војске Србије, коју предводе помоћник министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић и командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-потпуковник Душко Жарковић, борави у посети „Међународном египатском сајму ваздухопловства 2024“. 
Наш штанд на сајму данас је посетио амбасадор Републике Србије у АР Египат Мирослав Шестовић. 

Министар одбране Египта генерал Абдел Маџид Сакр, у пратњи команданта Ваздухопловних снага ваздухопловног маршала Махмуд Фуад Абд Ел-Гавада, састао се са нашом делегацијом на штанду предузећа „Југоимпорт СДПР“. Том приликом представљени су им развојни пројекти наше домаће индустрије и вођени су разговори о унапређењу досадашње сарадње. 

У наставку посете планирани су састанци на којима ће се детаљније разговарати о степену реализације претходно договорених пројеката и даљим корацима за наставак сарадње. 
Циљ наступа Србије на Међународном сајму у Египту је приказ достигнућа „Југоимпорт СДПР“, Војнотехничког института, као и коопераната из Републике Србије у области авио-индустрије и беспосадних платформи. 

На штанду су изложена средства из развојног и производног програма „Југоимпорта СДПР“, као и средства из развоја Војнотехничког института и предузећа Групације ОИС: "кобац", "врабац", дрон "комарац", "обад", "осица", "сенка", беспилотни хеликоптер "стршљен", килер дрон "гавран", авиони "сова", "ласта" и други. 

Међународни египатски сајам ваздухопловства одржава се од 3. до 5. септембра и окупио је изузетно велики број излагача.
photoФОТОГАЛЕРИЈА