Министарство одбране Републике Србије
 
03.09.2024.

Обука тенковских посада



На полигонима Војске Србије у Нишу и околини у току је реализација обуке професионалног састава тенковског батаљона наоружаног тенковима Т-72МС. 
Реч је о редовној обуци која се изводи ради очувања и даљег унапређења оспособљености тенковских посада за борбену употребу овог средства у одбрамбеним и нападним операцијама.

Акценат је на оспособљавању новопримљених професионалних војника и старешина, како би они постигли захтеване стандарде обучености који обухватају познавање тактике употребе, оспособљеност за ефикасну употребу наоружања и за основно одржавање, као и овладавање савременим нишанским справама и другим модерним подсистемима на тенку.
У овој фази, тенковске посаде увежбавају тактичке радње у припреми и реализацији марша и извиђања и извођења борбених дејстава у сусрету са противником, уз интеграцију ватрених и тактичких поступака свих чланова посаде. У наредним етапама обуке, тенкисте очекују припремна и школска гађања, а потом и тактичке вежбе и бојева гађања, када ће бити у прилици да у пракси провере своја знања и вештине у интеграцији ватре и маневра на овом сложеном борбеном средству.
Континуираном реализацијом широког спектра вежбовних активности и практичне обуке у овој и другим оклопним јединицама Војске Србије, обезбеђује се висок ниво борбене готовости ових састава који, захваљујући великој покретљивости и снажној ватреној моћи, представљају основну маневарску снагу Копнене војске и Војске Србије за извођење операција.
photoФОТОГАЛЕРИЈА