Министарство одбране Републике Србије
 
03.09.2024.

Министар Гашић реаговао на лажне вести: Мигови остају у Србији



Министар одбране Братислав Гашић демантовао је лажне информације које су пренели поједини домаћи и регионални медији да уговор са компанијом „Дасо“ о набавци 12 нових авиона „Рафал“ наводно садржи клаузулу о трансферу српских „Мигова 29“ у Француску и њиховој каснијој испоруци Украјини.

- Реч је о још једној у низу ноторних лажи и измишљотина које искључиво имају за циљ да баце сенку на набавку 12 потпуно нових вишенаменских борбених авиона типа „Рафал“ четврте генерације. Мигови које Србија поседује су српски и никада их никоме нећемо дати – рекао је министар Гашић.

Он је истакао да је, захваљујући одговорној политици председника Вучића, Србија дошла до 14 модернизованих авиона МиГ-29 и  подсетио да је „труд“ Поноша и њему сличних, девастирао нашу ловачку авијацију у тој мери да је, пре нешто више од десет година, било дана када ни једна „двадесетдеветка“ није могла да полети и заштити наш ваздушни простор.

- Србија се, ни у ком случају, неће одрећи својих „Мигова 29“ који ће још известан број година бити и те како употребљиви.  Штавише, наставићемо са набавкама савремених борбених средстава са циљем јачања способности Војске Србије и очувања мира и стабилности – нагласио је Гашић.